latinica  ћирилица
16/02/2020 |  11:23 | Аутор: СРНА

Ђурић: Нећемо заборавити убијене у Ливадицама

Српски народ никада неће заборавити мученике који су погинули прије 19 година у терористичком нападу на аутобус "Ниш експреса" у месту Ливадице код Подујева, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохиоју у Влади Србије Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

- Смрт 12 и рањавање 43 наших сународника у Ливадицама било је врхунац страдалништва српског народа на Косову и Метохији, а осим починилаца, дио кривице за овај суноврат цивилизације сноси и међународна заједница, која је у том тренутку вршила цивилну и војну управу у нашој јужној покрајини - навео је Ђурић у писаној изјави.

Како је истакао Ђурић, до данас нико није правоснажно осуђен за овај злочин, иако постоје чврсте индиције о томе ко стоји иза напада.

Он каже да у овом тренутку ни у Приштини, ни у међународним центрима моћи очигледно не постоји воља да се та неправда исправи.

Према његовим ријечима, Срби су и данас на Косову и Метохији грађани другог реда и изложени разним видовима дискриминације, притисака и застрашивања.

- Политички представници албанског народа на Косову и Метохији, уколико желе да граде друштво на здравим основама, морају престати да у заборав гурају и заташкавају овај и многе друге злочине над беспомоћним припадницима српског народа, јер без те врсте суочавања са прошлошћу, неће бити ни међунационалног помирења, ни боље будућности за албански народ - поручио је Ђурић.

У нападу на аутобус "Ниш експреса" у Ливадицама код Подујева, 16. фебруара 2001. године, погинуло је 12 и повријеђено 43 расељених Срба док су ишли на Задушнице у Грачаницу.

Од мине активиране на магистралном путу у близини Подујева приликом проласка аутобуса "Ниш експреса" на лицу мјеста погинуло је 10 људи, а још двоје је повредама подлегло касније.

У нападу су погинули – Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Најмлађа жртва био је двогодишњи Данило.

Врховни суд Косова је у другостепеном поступку ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог.

Полицајци Унмика, који су водили прву истрагу, тврдили су да су иза дрвета, неколико десетина метара од мјеста експлозије, пронађени опушци на којима је идентификован Ејупијев ДНК.