latinica  ћирилица
16/02/2020 |  12:57 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Циљ - помоћ привредном друштву да настави пословање

Нацрт закона о споразумном вансудском финансијском реструктурисању има за циљ увођење мјера које могу привредном друштву, односно предузетнику који се нађе у финансијским тешкоћама, помоћи да настави одрживо пословање.
Привреда - Фото: РТРС
ПривредаФото: РТРС

Законским рјешењем дефинисано је да је споразумно финансијско реструктурисање добровољни, вансудски модел реструктурисања дугова привредног друштава или предузетника кроз редефинисање дужничко-повјерилачких односа између привредног друштва или предузетника у финансијским тешкоћама и његових повјерилаца, првенствено банака, али и других повјерилаца као што су значајнији добављачи.

Предвиђено је да се овај закон спроводи уз подршку Привредне коморе, као институционалног посредника.

- Опција споразумног /вансудског, ванстечајног/ финансијског реструктурисања долази као прва опција у низу мјера које је могуће, односно потребно спровести према привредном друштву или предузетнику у финансијским неприликама, ради његовог оздрављења или ради рјешавања питања проблематичних кредита - наводи се у нацрту овог закона, који би Народна скупштина Српске требало да разматра у уторак, 18. фебруара, на предстојећој редовној сједници.

Како је предвиђено, поступак се покреће када пријети пословни неуспјех у раној фази, односно када се појаве прве тешкоће у пословању, а када је могућ опоравак и финансијска консолидација дужника.

- Захтјев за покретање овог поступка подноси се Привредној комори, која испитује да ли је дужничко-повјерилачки однос подобан за реструктурисање. Ако су испуњени сви услови за вођење овог поступка, Привредна комора организује састанке страна у поступку, пружа другу помоћ и подршку, а све у циљу другачијег уређивања финансијских односа између дужника и његових повјерилаца - наведено је у Нацрту.

Овим законским рјешењем предвиђено је и да се, уколико се постигне договор између дужника и повјерилаца, овај поступак окончава споразумом о финансијском реструктурисању.

Редовна сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за уторак, 18. фебруара.