latinica  ћирилица
16/02/2020 |  13:15 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Ради се на именовању представника за дијалог Београда и Приштине

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ потврдио је да се ради на именовању специјалног представника или изасланика који ће се директно бавити дијалогом између Београда и Приштине.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Он је истакао да је потребан неко ко познаје регион, искусни дипломата који је спреман да се ангажује.

- Ово је посао који захтијева ангажовање 24 часа дневно и то сваки дан. Није ово питање које се третира само током једног викенда - потврдио је Борељ за Радио Слободна Европа.

Он није желио да говори о имену особе која ће се бавити питањима у региону, али је на питање да ли ће та особа бити из Словачке одговорио са "можда".

Борељ је истакао да дијалог између Београда и Приштине нема алтернативу али да то захтјева ангажовање двије страна.

- Ми дијалог нећемо диктирати. Они треба да разговарају међусобно како би постигли споразум. Можемо им помоћи, стварати подстицаје, али не можемо заузети мјеста преговарача - поручио је Борељ у Минхену гдје учествује у раду Минхенске безбједносне конференције.

Радио Слободна Европа наводи да је словачки министар иностраних послова Мирослав Лајчак најозбиљнији кандидат за будућег представника или изасланика ЕУ за дијалог између Београда и Приштине.

Лајчак је и сам дан раније потврдио да има неколико понуда које анализира, те да ће јавност благовремено обавијестити о томе, али није желио да потврди да ове понуде подразумијевају његово поновно ангажовање на Балкану.