latinica  ћирилица
16/02/2020 |  13:19 ⇒ 21:15 | Аутор: srpskainfo.com

Цвијановић: БиХ је дубоко унесрећено друштво

"Најкраће речено, БиХ никад није ни добила праву шансу да живи живот нормалне државе, а разлога за то је много. Усуђујем се рећи да је могла постати колико-толико успјешно друштво, али није", тако гласи дио уводног обраћања предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић за сутрашњу посебну сједницу Народне скупштине, која је сазвана управо на њен захтјев, са само једном тачком дневног реда - Информација у вези антидејтонског дјеловања Уставног суда БиХ, сазнаје Српскаинфо у Палати Републике.

- Данашња реалност је таква да су Срби исфрустрирани сталним настојањем да се укине њихов идентитет и да се у континуитету насилно умањује уставни капацитет Републике Српске. Хрвати су исфрустрирани чињеницом да не могу обезбиједити своје представљање у складу са уставним принципом заштите њихових колективних права, јер су у неколико наврата Бошњаци изабрали хрватског члана Предсједништва БиХ. Бошњаци су незадовољни, јер БиХ није цијела - њихова. Можда им је обећана, али је нису добили. Истина је да су им многи помагали да је накнадно добију, јер се одлукама високих представника раније, а касније одлукама Уставног суда БиХ, настојало од БиХ направити држава која би по форми била грађанско друштво, а по својој суштини била би заправо по мјери Бошњака - наводи предсједница Српске.

Према њеним ријечима, недавно усвојена Декларација СДА управо о томе говори, а реакције страног фактора биле су запањујуће благе; требало им је чак неколико дана да сроче било какву реакцију одмјеравајући ријечи да не би случајно биле једнако оштре као оне које по правилу упућују на рачун политичких партија или институција Републике Српске.

- Ова декларација СДА врви од антидејтонских рјешења, а објашњење странаца је било да је то најобичнији политички памфлет. У реду, али не могу да их не упитам зашто им онда декларације партија из Републике Српске нису обични политички памфлет, већ на основу тих памфлета санкционишу политичаре - додаје предсједница.

Када је, како каже, о одуговлачењу формирања власти на нивоу БиХ разговарала са страним представницима, већина њих је "навијала" за успостављање власти, јер би то значило какво-такво кретање на европском путу, или барем неки, иако мршав, кредибилитет земље, али било је и оних који су говорили да су важнија нека друга питања од формирања власти, а чак и то да је политички легитимно не формирати власт.

- У реду, прихватам да демократија располаже различитим алатима и сами бирамо које ћемо користити. Сад, кад су српски представници одлучили да на нивоу БиХ не учествују у одлучивању или да спријече пропусност одлука онда кад из процедуралних разлога морају одлучивати, јер би то учинио неко други, очекујем од истих тих страних представника да кажу да је и то политички легитимно и да је и то један од демократских алата, пошто и јесте тако. И очекујем да ни сад не износе критику, јер нису критиковали ни друге - ријечи су Цвијановићеве.

Закључује да је БиХ дубоко унесрећено друштво, јер није добило прилику да се развије као истинска мултиетничка заједница спремна да трауме прошлости претвори у шансе будућности.

- Било би коректно и исправно да утврдимо одговорности и коначно кажемо колико је ко - странци, Бошњаци, Срби и Хрвати - допринио нереду у којем живи БиХ - стоји у говору предсједнице Републике Српске.

Подсјећамо, сутра у 15.00 часова почиње посебна сједница Народне скупштине, а директан повод је недавна одлука Уставног суда БиХ, који је прогласио неуставним члан Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске у коме се каже да се земљиште књижи на Републику Српску.

Како је саопштено из Уставног суда, њихов став је да се ради о имовини БиХ, за коју су надлежне институције БиХ. И власт, и опозиција у Српској заједно су одбацили овакву одлуку Уставног суда, а очекује се да на Народној скупштини буду усвојени нови закључци о будућем заједничком одговору на такву одлуку Уставног суда.