latinica  ћирилица
16/02/2020 |  14:40 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Казнити одговорне за терористички напад у Ливадицама

У Цркви Свете Петке у Лапљем Селу данас је служен помен поводом 19 година од убиства 12 Срба расељених са Косова и Метохије у терористичком нападу на аутобус Ниш експреса у селу Ливадице, код Подујева.
Помен Србима убијеним у селу Ливадице - Фото: СРНА
Помен Србима убијеним у селу ЛивадицеФото: СРНА

Градоначелник општине Грачаница Срђан Поповић, који се у тренутку терористичког напада налазио у трећем аутобусу, новинарима је рекао да ће инсистирати код свих институција које се баве расвјетљавањем злочина да одговоре ко је и по чијем налогу извео терористички напад у Ливадицама, један од најтежих почињених над Србима од уласка КФОР-а на Косово и Метохију.

Наглашавајући да сви виде да је истина и правда на страни Срба, он је упозорио да међународна заједница не смије остати нијема и слијепа већ мора учинити све да коначно буду расвијетљени сви злочини почињени над Србима на Косову и Метохији.

- Веома је тешко из године у годину понављати да један од најтежих злочина почињених над Србима није расветељен - рекао је Поповић, који је поручио да Срби неће одустати од правде и истине, те да њихова обавеза да се сјећају овог некажњеног злочина.

Он је истакао да се због некажњивости злочина над Србима може закључити да су ови злочини дозвољени.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов рекао је да Срби из Републике Српске, нажалост броје своје жртве, као и остали Срби за чије страдање нико до сада није одговарао.

- Превише је табли са десетинама хиљада имена страдалих и подсјећање на њих је наша обавеза јер их никада не смијемо заборавити, нити одустати од трагања за истином и правдом - рекао је Арлов.

Он је додао да је годишњица терористичког напада у Ливадицама још једна тужна прилика да се од међународне заједнице и оних који говоре о правди и демократији затражи да пронађу злочинце и изведу их пред лице правде, јер се мора прекинути пракса да су убиства Срба дозвољена и некажњива.

- Срби морају бити јединственији, па и на годишњицама злочина почињених над нама, јер морамо чувати оно што је наше и схватити да је Дрина ријека која протиче кроз српску земљу - рекао је Арлов.

Сестра страдале Маријане Драговић, Јелена рекла је да свих протеклих година Драговићи и остале породице чији су чланови страдали у терористичком нападу у Ливадицама настоје добити одговор на питање зашто су убијени Срби који су кренули на задушнице у мјестима из којих су протјерани.

- Очигледно је да правда у законима које примењују када су у питању Срби не постоји, али се надам да ће доћи дан да међународни моћници схвате ко је жртва, а ко џелат на Косову и Метохији - рекла је она.

У оквиру обиљежавања 19 година од злочина у Ливадицама одржан је поетски час са којег је предсједник Културно-просветне заједнице Косова и метохије књижевник Ратко Поповић упутио апел свим људима који се баве писаном ријечју да дигну свој глас против неправде и безакоња, против некажњивости злочина над Србима.

Најмлађа жртва злочина у Ливадицама био је двогодишњи Данило Цокић, а у нападу су убијени Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић. Тада је повријеђено 43 расељених Срба који су ишли на Задушнице у Грачаницу.

У вези напада на конвој аутобуса Ниш експреса УНМИК полиција је ухапсила осумњиченог Фљорима Ејупија. Међутим, Врховни суд самопроглашеног Косова у другостепеном поступку 2009. године, усљед недостатка доказа, ослободио Ејупија осуђеног на 40 година затвора.

Из ЕУЛЕКС-а су потом обуставили истрагу уз образложење да нема довољно доказа.