latinica  ћирилица
16/02/2020 |  17:41 ⇒ 17/02/2020 | 07:57 | Аутор: СРНА

Вјерницима из Гацка забрањен улазак у Црну Гору

Подршка вјерницима у Црној Гори у одбрани светиња поново стиже и из Херцеговине. Црквена општина Гацко организовала је литију и молебан за православну браћу у Црној Гори, који се не мире с одредбама усвојеног Закона о слободи вјероисповијести. Иако је било планирано да молебан буде одржан у Голији у Манастиру Светог Саве, у пограничном појасу, у Црној Гори, црногорска Гранична полиција вјерницима није дозволила улазак на њихову територију.

Вјерницима који су јутрос кренули у литији из Гацка на молитвени ход до манастира Светог Саве на Голији у Црној Гори, забрањен је улаз у ову државу на граничном прелазу Крстац, иако је манастир од граничног прелаза удаљен свега 100 метара.

Послије литургије, која је служена у Старој цркви, вјерни народ Гацка упутио се у 20 километара удаљени Манастир Светог Саве у Голији, у пограничном појасу са Црном Гором. Намјера је била да присуствују заједничком молебану са браћом из Црне Горе.

- Шаљемо поруку да је црква једна и недјељива и да смо ми увијек уз нашу браћу у Црној Гори као што су они много пута у историји били уз нас. Граница не треба да разваја људе - рекао је парох гатачки Велимир Ковач.

Ковач каже да је вјернике на граници сачекао кордон специјалне полиције и да су им рекли да су им због појачаних мјера безбједности, изрекли забрану уласка у земљу.

У молитвеној литији учесвовало је више стотина вјерника, скупа очеви и мајке са дјецом, радници, интелектуалци... Предводили су их, у свечаном ходу, свештеници гатачке парохије, са крстовима и иконама у рукама.

Иако је било планирано да се, послије молитвеног хода и вишечасовног пјешачења, одржи заједнички молебан у Манастиру Голија, службеници Граничне полиције Црне Горе нису дозволили прелазак границе. Молебан је, због тога, служен испред граничног прелаза, на територији Републике Српске.