latinica  ћирилица
16/02/2020 |  18:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Собрање распуштено послије бурне сједнице

Парламент Сјеверне Македоније једногласно је данас донио одлуку о распуштању, уочи пријевремених парламентарних избора 12. априла, након бурне сједнице на којој је усвојен Закон о јавном тужилаштву.
Собрање - Фото: РТРС
СобрањеФото: РТРС

Одлуку о распуштању Собрања, за коју је гласало 108 посланика, поднио је предсједавајући Талат Џафери, који је рекао да је данас крајњи рок за распуштање парламента, након консултација са Државном изборном комисијом (ДИК) 10. фебруара, преноси Плус инфо.

- Одговор ДИК-а био је да они могу да обезбиједе одговарајћи ток процеса у року од 55 дана од распуштања парламента због чињенице да су пријевремени избори повезани са чином распуштања Скупштине, а не политичким одлукама - рекао је Џафери.

Претходно су посланици изгласали Закон о јавном тужилаштву са 80 гласова “за“, шест “против“, и без уздржаних, наводи Телма.

Међутим, на почеку сједнице, за усвајање закона гласало је само 74 посланика, па га је Џафери поништио, зато што, како је навео, није видио да посланица Демократске обнове Македоније (ДОМ) Лиљана Поповска тражила процедурално да се обрати.

То је довело до протеста ВМРО-ДПМНЕ, али је Џафери доволио Поповској да се обрати.

Након изгласавања закона, Никола Мицевски из ВМРО-ДПМНЕ узвикивао је “криминалци, криминалци“ и поручио да је требало да буде прихваћено прво гласање.