latinica  ћирилица
16/02/2020 |  19:44 ⇒ 17/02/2020 | 07:56 | Аутор: РТРС

Радончић од локалних заједница тражи новац за рјешавање мигрантске кризе

Република Српска је непромостива тачка у креирању политике према мигрантима и неће успјети покушаји да се заобиђу њене институције – одговорио је српски члан Предсједништва Милорад Додик на допис министра безбједности Фахрудинa Радочнићa, упућен локалним заједницама. У том допису Радончић тражи финансијску помоћ за рјешавање мигрантске кризе у БиХ. Начелници и градоначелници из Српске одговорили су да неће прихватити да се терет мигрантске кризе пребаци на њихова леђа.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

Можда и у најбољој намјери да ријеши мигранстку кризу, Фахрудин Радончић демонстрирао је сву немоћ БиХ пред тим проблемом. Од општина, попут Новог Горажда или Трнова које имају и до четири пута мањи годишњи буџет у односу на министарство на чијем челу, Радончић је тражио новац за полицајце који би чували границу.

Драгомир Гаговић, начелник Трнова, каже да ни у ком случају тај приједлог не могу прихватити.

- Ми ћемо поштовати ставове Владе, тако се и понашати и у том смислу смо обавијестили министра - рекао је Гаговић.

Радончићев апел разљутио је представнике општина у Српској, поготово пограничних које су на удару илегалних миграната. Умјесто да добију, од њих се тражи новац. Поједини сматрају да је наведени допис задирање у надлежности ентитета и локалних заједница.

- Ово је врло необична ситуација, ја не знам да игдје у свијету министар на нивоу државне тражи од општина да нешто финансирају. Бања Лука, наравно, нема предвиђена средства за те сврхе - истакао је градомачелник Бањалуке Игор Радојичић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да општина Пале није ни мјесто ни адреса за такво писмо поготово што се траже одређена новчана средства.

- Буџет је усвојен, ми те послове рјешавамо са полицијском управом Источно Сарајево. Наш одговор је био јасан, а то је да се обрате надлежним институцијама, прије свега Влади Српске - нагласио је Југовић.

На шокантан позив министра безбједности Фахрудина Радончића реаговао је српски члан Предсједништва Милорад Додик. Он је поновио да мигрантима није мјесто у Републици Српској, а локалне заједнице позвао да дјелују у складу са том политиком.

- То је индивидуална акција Радончића, Српска је непромостива тачка у креирању политика према мигрантима и очигледно је да прескаче Српску и покушава нешто да учини, како он то воли да каже, самоиницијативно - каже Додик.

Институције али и грађани хумано поступају са мигрантима, затеченим на територији Републике Српске, хране их и пружају здраствену заштиту. Али, трајни останак није могућ јер Српска није крива за мигранстку кризу која посљедњих година тресе регион.

- Мигрантску кризу су изазвали неки са Запада, па нека их тамо воде. Ми овдје нећемо бити некоме посљедње уточиште, у коме ћа та иста Европа која је направила проблем, од нас тражити за пет година да им дамо држављанства и друга права како би као били дио неког напора да се тај проблем ријеши - додао је Додик.

Из министарства безбједности БиХ нисмо добили одговор на наше питање колико је општина одбило, а колико изразило спремност да финансијски помогне рјешавање мигранстске кризе.