latinica  ћирилица
16/02/2020 |  19:54 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Приједор: Од ове године накнаде за персоналне асистенте

Од ове године, за особе с инвалидитетом, у Приједору ће из градског буџета бити издвојено 20.000 марака за потребе персоналних асистената. У току је израда правилника којим ће бити регулисано остваривање овог права. Међутим, из приједорског Центра за социјални рад истичу да је већ извјесно да ће ова средства бити недовољна.

Приједорчанин Миодраг Гламочанин, самохрани отац 17-годишњег Стефана, који је инвалид од рођења с вишеструким дијагнозама, годинама из властитих средстава плаћа персоналног асистента. Док је Миодраг на послу, персонални асистент брине о његовом болесном сину који ништа не може да ради самостално.

-  Асистента имамо већ четврту годину. Ради се о другом асистенту којег плаћам и то је заиста финансијски неподношљиво за било коју породицу без помоћи шире друштвене заједнице - каже Гламочанин.

Његов син Стефан није једини којем треба помоћ персоналног асистента. Он је, између осталог потребан непокретним, слијепим и слабовидим лицима. Тако су, на иницијативу ПДП-а, приједорски одборници, први пут одлучили да се из градског буџета издвоје средства за ове намјене.

- Уложили смо амандман на 20.000 који је добио потребну већину и у овој 2020. години би та средства требало да се реализују преко Центра за социјални рад - каже предсједник ГО ПДП-а Далибор Грабеж.

Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора, истиче да је радна група имала рок од 60 дана да заврши Одлуку о персоналном асистенту која ће бити изнесшена на првој наредној сједници Скупштине коју би требало да буде одржана до краја фебруара.

У приједорском Центру за социјални рад кажу да се ради на изради правилника којим ће бити регулисано остваривање права на персоналну асистенцију.

Бранислав Вујасин, директор Центра за социјални рад Приједор, истиче да је Правилник у завршној фази израде.

- Сада располажемо средствима у износу 20.000 марака. Видјећемо да ли ће та средства бити довољна. Наше претпоставке  су да то неће бити довољно за комплетну реализацију програма - истиче Вујасин.

Из Клуба одборника приједорског СНСД-а поручују да ће се залагати да се приликом првог ребаланса буџета града Приједора издвоје додатна средства за ангажман персоналних асистената.

- Планираћемо, у договору са Центром за социјални рад, најмање још 50.000 марака за персоналне асистенте, а онда ћемо у складу са потребама видјети хоће ли то бити довољно. Ако не, да у другом ребалансу буџета, који обично буде пред крај године, да издвојимо још средстава - нагласио је Далибор Павловић, шеф Клуба одборника СНСД-а Приједор.

За сада још није познат број приједорских корисника ове накнаде. Из приједорске Градске управе поручују да прву исплату средстава очекују наредног мјесеца.