latinica  ћирилица
16/02/2020 |  20:13 ⇒ 17/02/2020 | 08:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Додик потпуно у праву о заступљености

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће вечерас на неформалној радној вечери у Бриселу прво указати на критике које је изнио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поводом заступљености чланова тог тијела.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Упитан да прокоментарише писмо Додика предсједнику Савјета ЕУ Шарлу Мишелу у којем наводи да је БиХ неравномјерно присутна у Бриселу, рекао да је потпуно у праву.

- Тачно је да сам, када сам посљедњи пут био у Бриселу, слушао тројицу представника БиХ. Када је Додик предсједавајући онда све тројица треба да говоре, а када није онда је довољан само један представник, само да Додика не би видјели -критиковао је он.

Рекавши да ће прво бити то на шта ће да укаже, упитао је шта ће да му кажу - ништа.

Исто као што не могу, како истиче, да му одговоре на то о правима Албанаца у Сјеверној Македонији и Срба у Црној Гори.

- Још се појавио неки Вучић, реметилачки фактор, који би да мења нешто, а таман смо уснули у своје снове, а он се сада сјетио да тражи нека права. Ако питаш за права онда рушиш владавину права, јер је Уставни суд донео пресуду у БиХ - критиковао је он.

Подсјетио је да је основ постојања БиХ Дејтонски споразум, а да међународна заједница каже да дејтонска уредба говори о заступљености странаца у том суду.

- То је било предвиђено за пет година, а прошло је 25 година. Требало је да буду изабране судије, а не Македонка и двоје странаца, заједно са муслиманима доносе пресуду да имовина предмет реституције припадне БиХ, а не Српској - казао је Вучић.

Указао је да ће послије овог доћи на ред шуме, вода, па вртићи и школе, и да послије тога неће постојати право на језик као у Црној Гори.

Одговарајући на питање шта ће рећи бошњачком члану Предсједништва БиХ, Вучић каже да је Додик изразио жељу да Српска пронађе свој пут, а да ако се не поштује Дејтон, Српска ће кренути путем своје самосталности.

- Рекао сам да Србија поштује интегритет БиХ, као и Дејтон према којем се имовина не сме додељивати напамет. Као и увијек, као и у Црној Гори, сви пронађу кривца у Београду, а како би имали заједничку спољнополитички тему. Не могу рећи да је проблем у Српској јер она нема војску и дивим јој се како уопште исплаћују плате, и онда кривце траже у Београду. Научили су на ту политику још 90-их - каже Вучић и додаје да се због тога не узбуђује.

 - Замислите да је неко од њих нападнут на територији Србије, а да није пронађен кривац? Усудићу се да кажем да је у Сребреници био покушај убиства, али то никога не интересује - навео је Вучић.

 Истиче да се морају постављати контра питања: Зашто Срби немају права у Црној Гори, зашто немају права у БиХ.

 - Ту одговора нема и не може га бити. И они све то знају. Шта онда тражите од Срба? Нећемо да пушкама долазимо до својих права, а желимо права као и сви други - каже предсједник Вучић.