latinica  ћирилица
17/02/2020 |  07:43 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

У Бањалуци о застоју тражења несталих Срба

Округли сто о проблемима и застоју у процесу тражења несталих лица из Републике Српске биће одржан данас у Бањалуци у организацији Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.
Нестали - Фото: РТРС
НесталиФото: РТРС

На округлом столу, који ће бити одржан поводом 24 године од оснивања Удружења породица заробљених и несталих бораца и цивила Републике Српске, биће ријечи о ситуацији у процесу тражења несталих из Српске, са статистичким подацима и информацијама Републичке организације.

Учесници скупа разговараће и о информацији о раду у 2019. години и плану рада за 2020. Међународне комисије за нестала лица и Међународног комитета црвеног крста, те о резултатима рада Института за нестала лица БиХ у 2019. и плану рада за ову годину, саопштено је из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

На округлом столу биће ријечи и о информацији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица о ексхумацијама и идентификацијама о стању у процесу тражења несталих у протеклом периоду, те о резултатима идентификације посмртних остатака из групе "Гостовић".

Република Српска још потражује око 1.600 несталих српских бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Републици Српској још налазе посмртни остаци око 600 ексхумираних неидентификованих лица.