latinica  ћирилица
17/02/2020 |  08:12 | Аутор: СРНА

На састанку у Бриселу потврђена подршка ЕУ западном Балкану

ЕУ је одлучна да ојача подршку политичким, привредним и друштвеним промјенама у региону, најављено је на неформалном састанку и вечери у Бриселу лидера ЕУ и представника западног Балкана.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

На састанку, којем је синоћ присуствовао и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, потврђена је недвосмислена подршка и посвећеност руководства ЕУ Западном Балкану, те поновљено да је циљ снажна, стабилна и уједињена Европа.

Разговарано је о новој методологији приступања за земље Западног Балкана и отпочињању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, саопштено је из Предсједништва БиХ.

У саопштењу се наводи да је Комшић присуствовао овом синоћњем састанку, који је одржан на позив предсједника Европског савјета Шарла Мишела.

Вечери су присуствовали и предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лејен, те високи представник за спољне послове и политику безбједности и потпредсједник Европске комисије Жозеп Борељ.

Присуствовали су и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, предсједник Србије Александар Вучић, премијер Хрватске Андреј Пленковић, министар иностраних послова Сјеверне Македоније Никола Димитров, предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи и премијер Албаније Еди Рама.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу и осталим учесницима неформалне вечере у Бриселу, у којем их је обавијестио да тренутно предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић није овлаштен да говори у име Предсједништва БиХ.

Додик је изразио жаљење због чињенице да се пропустила прилика да се и на том скупу чује легитиман глас из БиХ, јер је много тема које су важне за регион и које не трпе одгађање, а о којима је неопходно чути легитимно мишљење из БиХ.