latinica  ћирилица
17/02/2020 |  08:13 ⇒ 25/02/2020 | 11:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Срби евакуисани из Вухана стигли у Београд: Није било страха, карантин монотон (ВИДЕО)

Четворица Срба који су провели 15 дана у карантину у Француској, након што су евакуисани из Вухана због вируса корона, вратили су се синоћ у Београд.
Срби евакуисани из Вухана (фото: Tanjug / Milica Nikolić) -
Срби евакуисани из Вухана (фото: Tanjug / Milica Nikolić)

Своје утиске подијелили су и са екипом Тањуга током лета од Франкфурта.

Видно расположени и нестрпљиви да што прије стигну кућама, испричали су да ниједног тренутка нису били уплашени, а да је карантин био монотон.

Стефан Војнић, који је пола године на студијама у Вухану, прича за Тањуг да је у тренутку када је град и званично затворен за све због епидемије вируса корона, већ знао да је затворен за владине службенике и здравствене раднике тако да је претпостављао да ће се то десити.

Страх није осјећао, али није очекивао да ће епидемија овако дуго трајати, без назнака за смиривање.

- Чудна ситуација је била. Нисам ни пар дана прије тога излазио, није ми било пријатно да се крећем у маси људи - прича Стефан који је Вухан, када је први пут након затварања изашао напоље, видио тотално другим очима.

Тада је у ствари видио сам град, јер до тада је на улицама увијек била гужва.

- Улице су биле празне, можда једна кола прођу и то ми је било занимљиво, чак сам и снимио пар клипова - присјећа се он.

Евакуација је била извјесна, прича Стефан који је то закључио јер је већ чуо да се евакуишу Британци, Американци и да постоји француски авион, на основу чега је претпоставио да ће бити евакуације за грађане из свих европских држава.

Није му се журило да изађе из Вухана, а ишчекивање је по први пут осјетио када је евакуација била извјесна, али се није знао тачан дан када ће бити и обављена, па није био сигуран да ли и колико треба намирница да набави.

Без обзира што им је у карантину у Француској, надомак Марсеља, било ограничено кретање, Стефан је казао да је позитивно изненађен, а најјачи утисак који носи из карантина су звијезде на небу које су послије дуже времена успјели да виде, с обзиром на то да је Вухан веома загађен.

- Нас четворица нисмо осјећали страх да ће тестови показати да смо заражени. Били смо и најслободнији у карантину што се тога тиче за разлику од неких који су били у страху и нису излазили из соба. Кинези су се жалили на нас и на то што не носимо маске све вријеме - испричао је Стефан.

У Кину се, уколико овај семестар буде могао да заврши онлајн, неће враћати прије септембра, али ако то не буде случај, повратак га очекује у априлу.

- Али, у случају да до априла буде само растао број заражених, размислићу добро да ли ћу се враћати - навео је Стефан.

Александар Калаба, професор физичког и фудбалски тренер, посљедње двије године живи и ради у Кини.

Причајући о проглашењу епидемије каже да је по затварању града, с обзиром на то да су улице биле пусте, страх од тога да ће се заразити, био мањи него док је сједио у соби и читао новине.

- Већи страх се осјети када се сједи у соби и читају апокалиптични наслови, да људи падају на улицама, што ја нисам видио - испричао је Александар и додао да су и кола хитне помоћи била ријетка, односно да су се могла чути и видјети да прођу на два сата, што је уобичајено за тако велике градове.

Амбасада је два дана након затварања града дала проглас да ће бити евакуације, прича Александар и присјећа се да им је било јасно да ствари неће ићи брзо, с обзиром да су Кинези "велики формалисти".

Док је чекао на евакуацију није се плашио, нити му се журило јер, како је навео, свјестан је био чињенице какви су Кинези, као и тога гдје је и каква је ситуација и није желио себи да даје лажну наду.

- Добили смо и информацију да су и Руси хтјели да помогну и да смо могли и са њима отићи, али хвала Богу нисмо, јер су их одвели у Сибир на минус 30 - прича кроз смијех Александар.

У карантину су имали све што је им било потребно, прича Александар, који има мале примједбе на храну, јер је била једнолична.

- Нисмо били уплашени, првих пар дана смо се понашали и мало слободније, што другима у карантину није одговарало, па су се жалили на нас и морали смо да се притајимо. Када стижеш из Србије, гдје си прошао све и свашта, неки вирус и маска која би требало да реијши све проблеме, дјелује мало банално - прича Александар.

Како је навео, у Француској су им два пута радили тестове, за које су им љекари рекли да су најтачнији и најбољи, чак бољи и од тестирања крви, јер се узима брис из грла, синуса, а вирус корона је респираторна болест, а не крвна.

Надали су се, након што је прво тестирање показало да су сви негативни, да ће их пустити неколико дана прије из карантина, али то се није догодило, што је, како и сам сада сматра, боље, јер сигурни су да су здрави и да нису угрожени, као и да не могу никога другог да угрозе.