latinica  ћирилица
17/02/2020 |  08:18 | Аутор: СРНА

Очекује се раније кретање вегетације, али нема разлога за бригу

Може се очекивати раније кретање вегетације у воћњацима због неуобичајено топлог времена од почетка године - неће бити физиолошких поремећаја, али постоји ризик од прољећних мразева, рекао је Срни стручни сарадник при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирко Јокић.
Усјеви угрожени кишом - Фото: РТРС
Усјеви угрожени кишомФото: РТРС

- Надам се да ће, ипак, у марту бити нешто хладније и да ће, и кад пупољци крену, то мало да успори. Засад нема разлога за бригу, воћари треба да прате прогнозу и стање у засадима - навео је Јокић.

Јокић, који је стручни сарадник за воћарство у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном министарству, савјетовао је воћарима да не журе са резидбом јер ова мјера провоцира раст биљака.

Он је рекао да се, на основу дугорочних прогноза, сличне временске прилике очекују до краја фебруара, што ће за резултат имати кретање вегетације у првој седмици марта.

- Може се очекивати да ће вегатеција кренути 15 дана раније. Ми већ практично имамо бубрење пупољака и кретање сокова, само што се то не види. Треба да прође неко вријеме прије него буде видљиво. Воћари то треба да имају у виду, јер кад пупољци крену, вријеме је за заштитне третмане - додао је Јокић.