latinica  ћирилица
17/02/2020 |  08:21 | Аутор: СРНА

Пленковић: Тему проширења подићи на највиши ниво

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је у Бриселу да ће подизање теме проширења на земље југоисточне Европе на највиши ниво у ЕУ и промјена атмосфере по том питању бити велика позитивна политичка оставштина хрватског предсједања Савјету ЕУ.
Андреј Пленковић - Фото: AFP
Андреј ПленковићФото: AFP

Пленковић, који је као премијер земље предсједавајуће Савјету ЕУ синоћ учествовао на неформалној радној вечери највиших званичника ЕУ и лидера земаља региона, састанак је оцијенио као веома добар.

- Постигли смо да тему југоисточне Европе позиционирамо високо на дневни ред институција ЕУ. То значи да смо мобилизовали чланице ЕУ за ову тему до нивоа, који до сада није постојао - истакао је Пленковић.

Он је нагласио да је тренутно најважније ријешити питање отварања преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом и да ће се настојати да таква одлука буде донесена у марту, преносе хрватски медији.

Пленковић је рекао и да ће током хрватског предсједавања настојати ријешити питање визне либерализације за, како је навео, "грађане Косова".

Синоћњи састанак у Бриселу одржан је у оквиру припрема за самит лидера свих земаља чланица ЕУ и земаља региона 6. и 7. маја у Загребу.