latinica  ћирилица
17/02/2020 |  08:36 ⇒ 25/02/2020 | 11:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Око 40 Американаца на крузеру "Дајмонд Принцес" заражено вирусом корона (ВИДЕО)

Најмање 40 Американаца од њих око 400, који су евакуисани с крузера "Дајмонд Принцес", усидреном код јапанске луке Јокохама, заражено је вирусом корона.
Брод "Diamond Princess" усидрен испред луке Јокохама (фото: AP / Eugene Hoshiko) -
Брод "Diamond Princess" усидрен испред луке Јокохама (фото: AP / Eugene Hoshiko)

- Заражени амерички држављани биће лијечени у јапанским болницама - рекао је данас за Си-Би-Ес Ентони Фауци, директор Националног института за заразне болести.

САД су на добровољној бази данас евакуисале остале америчке држављане с крузера, који је под карантином од почетка фебруара због вируса корона.

Досад је за америчке путнике стигло више десетина аутобуса. Они ће авионима бити превезени у САД, гдје ће 14 дана провести у карантину, пренио је портал Индекс.

- Ако се код неких путника за вријеме путовања авионом развију симптоми болести, биће премјештени у посебан дио летјелице - рекао је Фауци.

Раније заражени путници биће задржани на лијечењу у јапанским болницама.

Један амерички путник рекао да жели да остане на крузеру до краја карантина, 19. фебруара, јер га је страх вожње с осталим путницима, најприје у аутобусу, па потом у авиону.

Брод са 3.711 путника и чланова посаде стављен је у карантин почетком фебруара, након што је тестирање показало да је мушкарац који се искрцао у Хонг Конгу био позитиван на нови вирус корона.

У недјељу је проглашено 355 заражених особа, које су хоспитализоване, али није познато да ли су тим бројем обухваћени и амерички држављани.