latinica  ћирилица
17/02/2020 |  09:33 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

У оквиру стамбених кредита пласирано више од 560 милиона KM

У Републици Српској до сада је у оквиру стамбених кредита пласирано више од 560 милиона КМ за 12.100 корисника, а тренутно се отплаћује 6.510 стамбених кредита у износу од 284 милиона КМ, рекао је вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац.
ИРБ - Фото: РТРС
ИРБФото: РТРС

Врховац је истакао да се услови под којим се одобравају средства за стамбене кредите континуирано прилагођавају захтјевима и потребама крајњих корисника, а тако ће бити и настављено.

Он је навео да је посљедњим измјенама правила из децембра омогућено младим брачним паровима до 30 година старости да се кредитно задуже по фиксној каматној стопи од три одсто на годишњем нивоу.

- Иза ИРБ-а је, према свим прелиминарним показатељима, још једна изузетно успјешна пословна година. Кредитним линијама је пласирано 155 милиона КМ, од чега је око двије трећине одобрено правним лицима. План кредитних пласмана за прошлу годину премашен је за око 70 одсто. Додатно је, у оквиру улагања у хартије од вриједности пласирано око 66 милиона КМ - рекао је Врховац за Независне новине.

Када је ријеч о тржишту капитала, Врховац је навео да је у хартије од вриједности емитената из Српске до сада уложено готово 560 милиона КМ, од чега је више од 100 милиона КМ било намијењено домаћој привреди.

Говорећи о конкретним активностима ИРБ-а у вези са подршком страним инвеститорима, али и домаћој привреди, Врховац истиче да ИРБ својим дјеловањем снажно подржава и стимулише стране инвеститоре да дјелују у Српској.

Када је ријеч о развоју домаће привреде, Врховац је навео да је недавно смањена каматна стопа са 4,4 на три одсто у кредитној линији за предузетнике и предузећа на кредите за набавку нових технологија и опреме, што ће привредницима омогућити њихов развој и повећање конкурентности.

Он је нагласио да ће фокус ИРБ-а и даље остати на финансирању социјалне и економске обнове и развоја Српске.