latinica  ћирилица
17/02/2020 |  11:32 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Лазић: У потпуном застоју процес тражења несталих Срба

Процес тражења несталих Срба у БиХ, који је у потпуном застоју од формирања Института за нестала лица БиХ, могуће је убрзати потпуном реконструкцијом тог института или враћањем процеса у надлежност ентитета, рекао је предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.
Вељко Лазић - Фото: Глас Српске
Вељко ЛазићФото: Глас Српске

Лазић је навео да је процес тражења несталих Срба у БиХ у потпуном застоју од формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године.

- Републичка организација има два приједлога за убрзање овог процеса - потпуну реконструкцију Института за нестала лица БиХ или да Институт буде расформиран и процес враћен у надлежност ентитета - изјавио је Лазић Срни, прије почетка округлог стола у Бањалуци о проблемима и застоју у процесу тражења несталих из Републике Српске.

Он је навео да Српска још потражује око 1.660 несталих бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Републици и даље налазе посмртни остаци око 600 ексхумираних неидентификованих лица.

Лазић је додао да је циљ округлог стола утврдити како убрзати процес тражења несталих Срба у БиХ.

На округлом столу поводом 24 године од оснивања Удружења породица заробљених и несталих бораца и цивила Републике Српске, биће ријечи о ситуацији у процесу тражења несталих из Српске, са статистичким подацима и информацијама Републичке организације.

У раду учествују представници Републичке организације за тражење несталих лица, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић, те члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Марко Грабовац.