latinica  ћирилица
17/02/2020 |  11:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: Споразум САД ће дестабилизовати Блиски исток

План америчког предсједника Доналда Трампа о мирној израелско-палестинској нагодби, такозвани "споразум вијека", дестабилизирајући је фактор за регион Блиског истока, оцијенио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у обраћању на Конференцији за Блиски исток.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Читав број држава на Блиском истоку и даље пролази кроз озбиљне тестове изазване покушајима наметања њиховим народима, силе, вриједности и модела развоја који су за њих чудни, наведено је у саопштењу које је на конференцији за Блиски исток Валдај међународног клуба за дискусију прочитао замјеник министра спољних послова Русије Игор Моргулов, пренио је ТАСС.

- Данас се у Персијском заливу вјештачки подижу тензије, а политички дио такозваног "споразума вијека", који је представљен крајем јануара, озбиљан је фактор дестабилизације - стоји даље у саопштењу.

Русија вјерује да се мир и стабилност у цијелом региону Блиског истока може осигурати само ослањањем на међународно право и поштовањем суверенитета, независности и територијалне независности земаља, напоменуо је Лавров.

На основу ових принципа сачувана је сиријска државност и постигнут је опипљив успјех у рату против тероризма, а покренут је и унутарсиријски политички процес, навео је Лавров.

Очигледно је да је најбољи начин да се заустави ескалација, рад на превенцији нових сукоба, нагласио је Лавров, напомињући да се због тога Русија залаже за успостављање свеобухватног механизма колективне безбједности и сарадње у региону Персијског залива.

Према наводима руског министра спољних послова, приједлози Русије укључени су у одговарајући концепт.

- Увјерени смо да ће њихова конзистентна примејна помоћи да се постави темељ за узајамно повјерење у региону Блиског Истока - написао је Лавров, пожељевши учесницима плодоносан рад на конференцији.