latinica  ћирилица
17/02/2020 |  11:52 ⇒ 11:54 | Аутор: Index.hr

Астрономи поручују: Спремни смо за откривање ванземаљаца

Водитељ једног од америчких државних опсерваторија, доктор Ентони Бисли, за Би-Би-Си је рекао како сматра да се потрага за интелигентним облицима живота у свемиру мора озбиљније схватити, те да би владе требало да подрже истраживања у подручјима која државни фондови већ годинама избјегавају.
Галаксија - Фото: Screenshot/YouTube
ГалаксијаФото: Screenshot/YouTube

Његова подршка програму потраге за ванземаљским облицима живота, СЕТИ (Search for Extraterrestrial Intelligence), значајна је промјена у становишту према подручју за које се донедавно сматрало да је на рубу науке.

Бисли је своје мишљење изнио на састанку Америчког удружења за унапређење науке у Сијетлу.

Директор америчке Државне опсерваторије за радио-астрономију у Шарлотсвилу рекао је како и он вјерује да је "стигао тренутак да СЕТИ оживи и да се на одговарајући начин интегрише у остала поља астрономије".

Истовремено је један од приватних покретача и донатора СЕТИ-ја саопштио да ће се телескопи опсерваторија ВЛА (Very Large Array) у Новом Мексику ускоро користити како би се открили знаци ванземаљских облика живота у другим свјетовима.

ВЛА је опсерваториј с више антена и користи неке од најбоље опремљених телескопа на свијету.

Доктор Ендру Сјемјон, водитељ научног тима који ради на пројекту Breakthrough Listen у истраживачком центру СЕТИ Универзитета Беркли у Калифорнији, сматра да укључење опсерваторија ВЛА у истраживања значи да би се изгледи за откривањем ванземаљских облика живота могли повећати за "десет или чак стотину пута".

- Спремни смо за најсвеобухватније истраживање читавог неба досад, а то значи за откривање ванземаљских облика живота - рекао је Сјемјон за Би-Би-Си.

По његовом мишљењу је подједнако важна и вјеродостојност коју учествовавње ВЛА уводи у читаву причу.

- Жељели бисмо видјети како се СЕТИ трансформише из малог пројекта калифорнијских научника и инжењера, изолованих из академских кругова, у програм који ће подједнако бити саставни дио астрономије и астрофизике као и било које друго поље истраживања - нагласио је Сјемјон.

Пројекат Breakthrough Listen финансира се из приватних фондова. Научници трагају за знаковима комуникације међу ванземаљским облицима живота у свемиру. Овај десетогодишњи пројекат започео је 2016. године, а финансира га милијардер Јури Милнер износом од 100 милиона долара.