latinica  ћирилица
17/02/2020 |  12:14 ⇒ 15:07 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Одлуком Уставног суда БиХ нарушен територијални интегритет Српске (ВИДЕО)

Портпарол СНСД-а и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је да посебна сједница НСРС о неуставном дјеловању Уставног суда БиХ представља историјски моменат за Републику Српску.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

-  Важан историјски тренутак за Републику Српску. Овдје се не ради само о овој одлуци, већ у низу недемократских, антидејтонских одлука, којим је пређена црвена линија. То је недопустиво, када је у питању један центиметар земљишта, а камоли оволика површина која је сад у питању - изјавио је Ковачевић за РТРС.

Навео је да је у питању скоро 86 хиљада хектара пољоприведног земљишта.

- Та површина земље је једнака територијама Угљевика, Модриче и Зворника заједно. Ова одлука Уставног суда бБиХ нарушава територијални интегритет Републике Српске и то је недопустиво - категоричан је Ковачевић.

Нагласио је да је БиХ једина земља која нема никакав закон о Уставном суду.

- Дејтонским споразумом је предвиђено да се у року од пет година уреди тај сегмeнт, а имамо 20 година како се ништа није десило. Важно је нагласити да су српски и хрватски народ потпуно јединствени по овом питању, и усамљен бошњачки народ који мисли да жели водити ову државу како се њима свиђа - каже он.

Истакао је да Српска не прихвата оно што нам је наметнуо високи представник, нити одлуке "накарадног" Уставног суда БиХ.

Он је поручио да је референдум уставно и законско право Републике Српске.

- Српска није пристала да буде дио овакве БиХ. Уколико не буде могућности за дијалог, ићи ћемо својим путем, и користићемо право на референдум. За нас је наприхватљиво да три стране судије са Бошњацима констатно доноси штете на наш рачун. Да ли је у питању назив Српске питамо се, да ли су воде, ријеке, шуме, да ли ћемо се пробудити једног јутро да више Српске нема? Поручујемо, као и наш народ у Црној Гори, не дамо српску земљу - јасан је Ковачевић.