latinica  ћирилица
17/02/2020 |  12:57 | Аутор: СРНА

Позив посланицима на јединствен одговор Уставном суду БиХ

Удружење ветерана служби безбједности Републике Српске позвали су на јединство у Народној скупштини током припреме и усвајања ставова поводом антидејтонске одлуке Уставног Суда БиХ о пољопривредном земљишту.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

- Само јединствени у одбрани наше отаџбине можемо успјети. Република Српска је наша отаџбина и ми друге немамо зато је на вама да је одбраните свим расположивим политичким средствима - наведено је у саопштењу Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске, које је потписао предсједник ове организације Горан Мачар.

У саопштењу се напомиње да су ветерани служби безбједности и у историјским тренуцима када је било најтеже прихватали одлуке о усвајању и доношењу Устава Српске Републике БиХ и Закона о унутрашњима пословима.

- И тада смо стали у одбрану отаџбине и били међу првима који су те историјске одлуке наше Народне скупштине спровели. То нам даје за право да вам поново искажемо повјерење, подршку и упутимо захтјев да и данас будете јединствени и не дозволите да нас подијеле - наводи се у саопштењу.

Народна скупштина Републике Српске данас ће на посебној сједници разматрати информацију у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, коју је предложила предсједник Српске Жељка Цвијановић.

У информацији предсједника Републике Српске у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, наводи се да Уставни суд БиХ, оспоравајући члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, оспорава свој кредибилитет и нарушава дејтонску структуру и расподјелу територије међу ентитетима у омјеру 49 према 51 одсто.

- Неспроводива је одлука Уставног суда БиХ, према којој би пољопривредно земљиште било изузето из власничке структуре Републике Српске, јер би таквом одлуком била одузета територија Републике Српске - наводи се у информацији предсједника Српске достављеној Народној скупштини, која би требало да буде разматрана на посебној сједници заказаној данас за 15.00 часова.