latinica  ћирилица
17/02/2020 |  13:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка суспендује изградњу кампова за мигранте

Влада Грчке суспендоваће хитан план изградње прихватних центара на острвима у близини турске обале како би отворила преговоре са тамошњим локалним властима које се томе оштро противе,
Избјеглице на грчком острву Лезбос - Фото: REUTERS
Избјеглице на грчком острву ЛезбосФото: REUTERS

Министар за миграције Нотис Митаракис изјавио је да је план који је најављен прошле недјеље одложен док не буду размотрени захтјеви власти на острвима Лезбос, Киос, Самос, Лерос и Кос.

Влада наводи да жели да замијени постојеће пренасељене кампове затвореним објектима и додаје да је већ издала налоге за апропријацију.

Становници Лезбоса су, међутим, организовали протесте и блокирали путеве, страхујући да би нови прихватни центри могли да буду додатни терет за њихове мале заједнице.

Према споразуму између Европске уније и Турске из 2016. године, Лезбос и четири друга острва користе се као природна граница за мигранте који покушавају да дођу до копненог дијела Грчке, која је чланица Уније.

Резултат таквог споразума је озбиљна пренасељеност у постојећим камповима на тим острвима и, по ријечима званичника УН, ужасни услови за живот миграната.