latinica  ћирилица
17/02/2020 |  13:38 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Спријечити злоупотребу и покоп неидентификованих

Најава бошњачког члана Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амора Машовића да ће 11. јула у Поточарима вјероватно бити покопани посмртни остаци 82 неидентификоване особе представља злоупотребу жртава и то треба спријечити, упозоравају из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

У саопштењу ове организације наводи се да је Машовић рекао да ће ове године вјероватно бити сахрањени посмртни остаци 82 особе за које није утврђена подударност са преживјелим сродницима и ДНК анализом није утврђен идентитет.

У овој организацији сумњају да је ријеч о српским жртвама које су нестале и убијене током рата у БиХ и да треба спријечити злоупотребу и онемогућити сахрану тих посмртних остатака док не буде утврђен идентитет.

- Нас из српских организација проистеклих из рата нико никад није позивао, нити нас позива када се раде ексхумације у нашем окружењу, а ми трагамо за 50 жртава српске националности из Сребренице. Ријеч је о Србима побијеним на најмонструознији начин, за шта нико није осуђен, а више од четврт вијека крију се њихови посмртни остаци - истиче се у саопштењу.

Из Организације породица несталих и погинулих Срба из Сребренице оцјењују да је "Машовићу и његовој свити битно да попуне костима Меморијални центар у Поточарима, да би показали што већи број наводних бошњачких жртава, а о чијим костима је ријеч њих не интересује, као ни истина о страдању тих особа".

Из Организације оцјењују да Машовић тако жели да онемогући сазнање и прикрије истину о идентитету жртава и начину њиховог страдања с јасним циљем спречавања доласка до истине о страдању Срба.

- Ми ћемо и даље на све могуће начине тражити од свих релевантних институција да дођемо до истине, да се спријечи злоупотреба и покоп неидентификованих посмртних остатака у Меморијални центар. И од раније постоје сумње у злупотребе и укоп у Меморијални центар особа чија смрт нема никакве везе са догађајима у Сребреници у јулу 1995. године - поручују породице несталих и убијених Срба из Сребренице.