latinica  ћирилица
17/02/2020 |  13:59 ⇒ 18:49 | Аутор: СРНА

Подршка дјеци обољелој од малигних болести

У Музеју Републике Српске у Бањалуци данас је организована ликовна радионица "За храбра мала срца" у знак подршке дјеци обољелој од малигних болести.
Радионица - Фото: РТРС
РадионицаФото: РТРС

У радионици, коју је организовало Одјељење за образовно-педагошки рад Музеја поводом Свјетског дана дјеце обољеле од малигних болести, основци и средњошколци из Бањалуке су цртали музејске експонате заједно са лијеченом дјецом из Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра".

Виши музејски педагог у Музеју Републике Српске Наташа Ного рекла је да се ова велика хуманитарна акција одржава већ пету годину.

Према њеним ријечима, циљ манифестације је да се дјеци обољелој од малигних болести пружи љубав и пуна подршка.

Она је нагласила да је важно да се дјеца друже, упознају, размијене искуства и да сви имају једнака права, да обољелу дјецу не треба избјегавати, већ им пружити подршку и бити уз њих у најтежим периодима.

Предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић рекла је да је овом удружењу ликовна радионица велики вјетар у леђа и да дјеци која воде најтеже битке на овај начин пружа велику подршку.

Она је навела да се у Српској повећава број обољеле дјеце од малигних болести, а повећава се и број корисника родитељске куће.

Берићева каже да је веома значајна подршка дјеци која болују од малигних болести, јер је, како је нагласила, неопходно 3.000 дана, колико дијете проведе у болници током лијечења, испунити игром и радошћу и олакшати им те дане.

Она је оцијенила задовољавајућим стање у Родитељској кући у Бањалуци, наводећи да добијају текуће грантове од Владе Српске.

Седамнаестогодишња Данијела Стојичић, која се прије шест година лијечила од опаке болести, каже да жели да помогне млађима да лакше прођу кроз тежак период.

Она је навела да јој је током лијечења много помогло дружење са другом дјецом која имају исти проблем те да је веома значајно да су је други прихватили са свим недостацима.

Међународни дан дјеце обољеле и лијечене од рака обиљежава се 15. фебруара. Успостављен је 2002. године и данас се обиљежава у више од 85 земаља широм свијета с циљем едукације и ефикасног спровођења мјера које ће омогућити рану дијагностику, адекватну терапију, рехабилитацију и бољи квалитет живота дјеце обољеле од малигних тумора.

Сваке године у свијету оболи више од 160.000 дјеце од неког облика малигног тумора, а више од 90.000 дјеце умре.