latinica  ћирилица
17/02/2020 |  14:11 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Почела имплементација обавеза из Програма реформи

Министарство иностраних послова у Савјету министара почело је активну имплементацију обавеза које проистичу из документа "Преглед одбране БиХ" у дијелу који се односи на искључиву надлежност МИП-а, али и обавеза које Министарство дијели са другим институцијама.
МИП БиХ - Фото: РТРС
МИП БиХФото: РТРС

У оквиру Министарства формиране су радне групе које су задужене за реализацију циљева "Програма реформи БиХ 2019-2020.", саопштено је из Министарства иностраних послова.

Са министарствима безбједности и одбране већ су спроведене одређене међународне и регионалне активности у вези са свеобухватном контролом малог и лаког наоружања, те предсједавањем Сталном радном групом Субрегионалне консултативне комисије Споразума о субрегионалног контроли наоружања.

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић наводи да је НАТО прихватио "Програм реформи БиХ", тако да НАТО очекује од БиХ његову пуну имплементацију, односно испуњавање онога на шта се земља обавезала слањем овог документа у Брисел.

- Политички комитет НАТО-а је својим закључцима од 16. јануара прихватио предложен Програм реформи, о њему се представници НАТО-а више неће изјашњавати већ ће активно пратити његову имплементацију - навела је Турковићева.

Из МИП-а апелују на све надлежне институције у БиХ, којима су документом Програм реформи повјерене обавезе и задужења за реализацију заданих циљева, да приступе спровођењу активности, како би могли благовремено информисати јавност и надлежне о достигнутим остварењима на предстојећим састанцима званичника БиХ и НАТО-а.

Министарство обавјештава институције које партиципирају у раду Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ да Комисија наставља са редовним активностима из свог дјелокруга рада, те позива институције које су делегирале чланове у њен рад да благовремено нотификују уколико је дошло до измјена имена њихових чланова Комисије, наведено је у саопштењу.