latinica  ћирилица
17/02/2020 |  14:18 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Неопходна реформа управљачке структуре Института за нестале БиХ

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да је неопходно извршити реформу управљачке структуре Института за нестала лица БиХ јер годинама у овој земљи Међународна комисије за нестала лица у потпуности управља процесом тражења.

- У Управни одбор Институт за нестала лица БиХ, који чини шест људи, три из реда сваког од конститутивних народа бира ИЦМП, а три се предлажу испред Савјета министара - рекао је Којић новинарима у Бањалуци, након округлог стола о застоју у процесу тражења несталих лица из Републике Српске.

Он је навео да ИЦМП управља процесом тражења несталих лица у БиХ и у Управни одбор Института бира Србина који не мора да буде из Републике Српске, а који касније доноси одлуке.

Којић је рекао да Републички центар заједно са породицама погинулих и несталих из Републике Српске тражи да се изврши реформа Института за нестала лица БиХ јер је то једини начин да процес трагања крене набоље у тражењу несталих Срба.

- Реформа би подразумијевала да се чланови Управног одбора Института предлажу испред институција Републике Српске, као и српски члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ - истакао је Којић.

Он је подсјетио на став из ЕУ да БиХ не може постати чланица ако има такав утицај странаца на Уставни суд БиХ, додајући да се његова паралела у овом случају односи на Институт за нестала лица БиХ.

Којић је рекао да округлом столу нису присуствовали представници ИЦМП-а и да на тај начин покажу дио поштовања према породицама погинулих и несталих из Републике Српске.

- То показује да у БиХ у којој странци имају своје `прсте` системи не функционишу - закључио је Којић.

Коментаришући најаве власти Кантона Сарајево о ексхумацијама српских гробаља, Којић је рекао да они већ годинама прекопавају по српским гробовима, али да овдје желе да се ријеше свих Срба из ФБиХ, па чак и оних мртвих.

- Мислим да је то морбидно и да је то довољан коментар - рекао је Којић.

На округлом столу било је ријечи и о ситуацији у процесу тражења несталих из Српске, са статистичким подацима и информацијама Републичке организације.