latinica  ћирилица
17/02/2020 |  14:44 | Аутор: СРНА

Братић: И Уставни суд БиХ на линији политике

Посланик СДА у Народној скупштини Републике Српске Сенад Братић изјавио је данас да је сваки функционер Уставног суда БиХ или Високог судског и тужилачког савјета БиХ на линији неке политичке партије.
Сенад Братић - Фото: РТРС
Сенад БратићФото: РТРС

- Или је био или је директно и сада на линији политике - рекао је Братић новинарима у Бањалуци на констатацију да су високи функционери СДА били или су и сада судије Уставног суда БиХ.

Братић тврди да Народна скупштина Републике Српске нема надлежност да се бави радом Уставног суда БиХ.

- На то ћемо упозорити у расправи. Ово је политички притисак на независност и објективност Уставног суда БиХ који је дејтонска институција. Мени је жао што предлагач закона није уважио наше сугестије, него је Уставни суд БиХ морао да оцијени да дио Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске није у складу са Уставом БиХ јер је БиХ титулар државне имовине - каже Братић.

На питање како Народна скупштина није надлежна да расправља о раду Уставног суда БиХ ако именује двојицу српских судија, Братић је истакао да би Парламентарна скупштина БиХ, можда, могла да се бави неким техничким питањима, али да парламент Српске нема ту надлежност.

Братић је, на питање да ли стране судије треба да оду из Уставног суда БиХ и да ли је СДА приватизовала ту институцију, одговорио да су странци потребни све док околности не буду такве да не треба овакав облик организовања Уставног суда.

- Доказ за то је и данашња сједница Народне скупштине Републике Српске. Странци независно и објективно процјењују када домаћа памет нема осјећаја за истину - истакао је Братић.

На констатацију да је Европска комисија поручила да треба ићи у реформу правосуђа укључујући и Уставни суд, Братић је навео да ће подржати све што је обавеза БиХ на путу ка ЕУ.

- Али док буде оваквих тема у Народној скупштини Републике Српске, Уставни суд БиХ ће морати да буде у капацитету који има данас. Када се издигнемо изнад политике и политикантства тада можемо ићи према томе да Уставни суд буде организован на основу других принципа, а до тада је ово нужно зло - поручио је Братић.