latinica  ћирилица
17/02/2020 |  14:46 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Лазић: Са Тегелтијом ускоро о застоју у тражењу несталих Срба

Представници Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила требало би ускоро да се састану са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом, са којим ће разговарати о застоју у тражењу несталих Срба у БиХ, рекао је предсједник организације Вељко Лазић.
Вељко Лазић - Фото: РТРС
Вељко ЛазићФото: РТРС

Лазић је рекао да је Предсједништво ове организације раније усвојило закључак да се по формирању новог Савјета министара тражи састанак код предсједавајућег да би се видјело на који начин да се унаприједи рад Института за нестала лица БиХ ради убрзања процеса тражења несталих Срба у БиХ.

Након округлог стола у Бањалуци о проблемима и застоју у процесу тражења несталих лица из Републике Српске, Лазић је подсјетио да је овај састанак важан из разлога што је Савјет министара један од суоснивача Института за нестала лица БиХ.

Он је рекао да постоје двије могућности - да се трансформише Институт за нестала лица БиХ или укине, а процес тражења несталих врати ентитетима, како је то био случај прије формирања Института.

Лазић је поновио да је од формирања Института за нестала лица 2008. године у потпуном застоју процес тражења несталих Срба у БиХ, истичући да Република Српска још потражује 1.650 несталих бораца и цивила.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић рекао је да је процес тражења несталих лица у БиХ у одређеној врсти застоја, те да преостаје да се ријеше још најтежи случајеви у овом процесу.

Перишић је изнио податак Института за нестала лица БиХ да постоји 1.225 активних случајева тражења несталих лица српске националности.

- У 2019. години имамо 42 идентификованих. Од тог броја имамо 28 нових идентитета, а у 14 случајева ријеч је о досахрањивању, док смо у три случаја имали погрешне идентификације класичном методом - навео је Перишић.

На округлом столу било је ријечи и о ситуацији у процесу тражења несталих из Српске, са статистичким подацима и информацијама Републичке организације.