latinica  ћирилица
17/02/2020 |  15:30 | Аутор: СРНА

Шојгу: Подршка Mоскве самосталној политици Београда

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је данас у Београду да Србија има подршку Русије у самосталној политици коју сада води.
Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin) -
Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin)

- Данас Србија води нови живот, већина друштва се окупило око руководства земље која у сложеним условима води своју самосталну спољну политику - рекао је Шојгу на свечаности, након што је постао почасни доктор Универзитета одбране Србије.

Он је додао да Србија подржава Русију у супротстављању покушајима да се намјерно фалсификују догађаји из Другог свјетског рата, те да поједине земље фалсификују српску и руску херојску прошлост.

Према његови речима, то покушавају да ураде кроз наметање идола нацизма и рехабилизације фашизма.

Он је честитао Дан државности Србији и пожелио напредак и мир народу Србије, истакавши да је за њега велика част што је постао почасни доктор Универзитета одбране у Београду.

Руски министар одбране подсјетио је на вјековну блискост и духовне везе два народа, те навео да и данашња церемонија истиче висок ниво партнерства двије земље у области одбране.

Шојгу је додао да расте број редовних заједничких вјежби и да сваке године расте број српских војних стручњака који се образују у Русији.

Он је рекао да развоју војне сарадње двије земље помажу давне дубоке везе и духовна блискост два народа, те подсјетио на борбу Срба и Руса "раме уз раме" против заједничког непријатеља, у 19. вијеку за слободу Балкана, а у 20. вијеку када су бранили независност.

Шојгу је напоменуо да је Русија подржавала Србију за вријеме НАТО бомбардовања 1999. године, те подсјетио на херојски марш и руско заузимање аеродрома "Слатина" у Приштини.

Он је подсјетио на агресију НАТО-а против тадашње Југославије и проглашавање независности Косова, те да је то имало тешке посљедице за цивиле и економију и инфраструктуру Србије.

Шојгу је изразио захвалност Србији што заједно са Русијом учествује у обиљежавању 75 година од велике побједе, укључујући и централну манифестацију 9. Маја на Црвеном тргу.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да кадети имају много тога да науче од руског министра одбране.

Он је одао признање руском министру одбране на свему што је учинио за руску војску, истакавши да је Шојгу, тиме што је постао почасни доктор Универзитета одбране учинио велику част Србији.

- Уз /предсједника Русије Владимира/ Путина сте од једне деморалисане војске направили војску без премца у свијету која је у стању да заштити мир. Мир у којем живите је посљедица јаке војске. У политици постоје само интереси, нема љубави - то важи за све оне који нису упознали нашег друга и брата генерала Шојгуа - рекао је Вулин.

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић рекао је да је Шојгу добио почасни докторат као освједочени пријатељ Србије.

- Залагањем за јачање односа Министарстава одбране Србије и Русије Шојгу је дао немерљив допринос сарадњи двије земље - навео је Радовановић.

Радовановић је посебно истакао значај сарадње у образовању војника и обуци српских пилота у војним школама у Русији.

Вулин и Шојгу су претходно посјетили изложбу "Одбрана 78" у Музеју града Београда.