latinica  ћирилица
17/02/2020 |  15:51 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Тривић: Ове године експериментална, а наредне обавезна мала матура

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила да ће експериментална мала матура бити одржана ове године у свих 187 основних школа у Српској, а планирано је да 2021. године буде обавезна за све ученике основне школе.
Наталија Тривић - Фото: СРНА
Наталија ТривићФото: СРНА

Тривићева је приликом отварања обновљене фискултурне сале у бањалучкој Основној школи "Свети Сава" рекла да се посљедње двије до три године ради експериментално мала матура, односно тестирање или провјера нивоа знања ученика.

- Планирано је да се на крају школске 2020/2021. године приступи званично тестирању, односно полагању мале матуре. Ове године ћемо провести експериментално тестирање у свим основним школама - рекла је Тривићева.

Директор ОШ "Свети Сава" Мирослав Попржен рекао је да се још ове године школе увјежбавају када је ријеч о малој матури.

- Већ од наредне, 2021. године, то ће бити званично мала матура гдје ће резултати са тестирања бити вредновани за упис ђака у средње школе, тако да су још ове године све школе у Српској обухваћене експерименталном малом матуром - рекао је Попржен, који је и предсједник Актива директора бањалучких основних школа.

У јуну прошле године експериментална мала матура из математике и српског језика изводила се у 94 од 187 основних школа у Републици Српској.

Експерименталном малом матуром прошле године било је обухваћено више од 4.500 ученика деветих разреда.