latinica  ћирилица
17/02/2020 |  16:39 ⇒ 18:49 | Аутор: СРНА

У Српској од малигних болести годишње оболи око 35 дјеце

У Републици Српској од малигних болести сваке године оболи око 35 дјеце, а тренутно их је више од 600 која су излијечена, рекла је шеф Одјељења дјечије хематоонкологије на Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске Јелица Предојевић.

Она је рекла новинарима у Бањалуци прије почетка академије "За храбра мала срца" организоване поводом 15. фебруара - Свјетског дана дјеце обољеле и лијечене од малигних болести, да је проценат излијечене дјеце до 70 одсто.

- Од прошле године од малигних болести обољело је 31 дијете и највећи број њих се лијечи у УКЦ-у у Бањалуци, а извјестан број дјеце у иностранству због недостајућих терапеутских или дијагностичких могућности - појаснила је Предојевићева.

Према њеним ријечима, тачан узрок малигних обољења се не зна, али се свима препоручује здрав стил живота који, прије свега, подразумијева здраву исхрану.

- Једнако је важно и здравље мајке у трудноћи, исход трудноће, изложеност мајке многим агенсима, посебно радијацији и неким лијековима, као и генетика и каснија изложеност дјетета радијацији, лијековима, лошој прехрани. Битна је и правовремена вакцинација - нагласила је Предојевићева.

Она је поручила да се највећи број малигних обољења може успјешно излијечити у Републици Српској, али у извјесним ситуацијама када су потребни компликовани хируршки захвати или савремена биолошка терапија, пацијенти се шаљу у Србију или даље.

- Имамо пацијенте који се лијече у САД и широм Европе - додала је Предојевићева.

Предсједник Управног одбора Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Вита Малешевић рекла је да је циљ Удружења да се обољела дјеца и њихови родитељи не осјећају усамљено и да им се пружи нада у изљечење.

Она је навела да Удружење сваке године поводом Међународног дана дјеце обољеле и лијечене од рака организује академије и уручи захвалнице пријатељима Удружења, а ове године је то министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић јер је омогућила да се дјеци која су при крају лијечења помогне да буду уведена у предшколско васпитање у години пред полазак у школу.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић сматра да се родитељ не може наћи у тежој ситуацији од оне када му је дијете болесно, а град може помоћи да се они не осјете сами.

- Као институција можемо да, промовишући здрав стил живота, имамо и здравије одрастање наше дјеце, што и чинимо изградњом игралишта и фискултурних сала - додао је Амиџић.

Међународни дан дјеце обољеле и лијечене од рака обиљежава се 15. фебруара. Успостављен је 2002. године и данас се обиљежава у више од 85 земаља широм свијета с циљем едукације и ефикасног спровођења мјера које ће омогућити рану дијагностику, адекватну терапију, рехабилитацију и бољи квалитет живота дјеце обољеле од малигних тумора.

Сваке године у свијету оболи више од 160.000 дјеце од неког облика малигног тумора, а више од 90.000 дјеце умре.