latinica  ћирилица
17/02/2020 |  16:45 ⇒ 16:49 | Аутор: СРНА

Шаровић: Подржаћемо закључке које је изнијела предсједница Српске

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да ће та странка, у вези са одлуком Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту Српске, подржати закључке које је раније изнијела предсједник Републике Жељка Цвијановић.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је рекао да је његов став да српски политички представници треба да се окупе и покушају да нађу заједништво у вези са овако крупним питањима.

- Наш одговор на одлуку Уставног суда БиХ треба да буде у вези са пољопривредним земљиштем и шта ћемо са оваквим судом. То су по мени главна питања. Није паметно да сада причамо о референдуму, отцјепљењу и слично. За то има времена и о томе ћемо када дође вријеме - рекао је Шаровић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о информацији у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, која се одржава на приједлог предсједника Републике Српске.

Он је поручио да има нешто другачији став о кључним закључцима ове сједнице јер је сматрао да неке ствари могу бити урађене боље и паметније.

- За неке од заључака сматрам да можда нису најбољи пут. Наиме, желим рећи да ова борба у вези са Уставним судом, која се води само на домаћем терену, није најбољи пут. Ово питање и нека друга се не могу ријешити без интернационализације. Требају се рјешавати дипломатски - сматра Шаровић.

Шаровић је рекао да у наредном периоду треба спремније дочекивати нарушавање ентитетских интереса.

- Наши одговори на тако нешто морају бити јаки, рационални и одмјерени, а мјере спроводиве, оствариве и временски одрживе - рекао је Шаровић поводом раније одлуке Уставног суд БиХ којом се књижење или уписивање својине над пољопривредним земљиштем на Републику Српску забрањује и проглашава неуставним, те којом се поменуто земљиште Српске проглашава државном имовином.