latinica  ћирилица
17/02/2020 |  16:51 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Бореновић: Велики утицај СДА на одлуке Уставног суда БиХ

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да су за осуду одлуке Уставног суда БиХ попут недавне о пољопривредном земљишту Српске, те да се то, нажалост, дешава плански и са великом улогом СДА.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

- Ту је велика улога СДА чији је утицај на Уставни суд огроман приликом доношења одлука. Тим судом се вјешто управљало у ранијем периоду и када је ријеч о Дану Републике Српске па и сада око пољопривредног земљишта - рекао је Бореновић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о информацији у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ која се одржава на приједлог предсједника Републике Српске.

Он је рекао да прегласавање нипошто није добар начин доношења одлука у заједничким институцијама.

- Уставни суд се овдје поставља у улогу уставотворца, што је недопустиво. Застрашујуће је да Бакир Изетбеговић из СДА каже да користи тај суд као механизам своје политике. На то нису реаговале правосудне институције што је недопустиво - каже Бореновић.

Он је рекао да су потребне реформе Уставног суда БиХ и да се Српска налази у сложеној позицији јер нема представника Срба у кључним институцијама на заједничком нивоу.

- У новом закону о Уставном суду БиХ треба настојати да се склоне стране судије, али и они који су били у главним органима појединих политичких партија - рекао је Бореновић након што је Уставни суд БиХ раније донио одлуку којом се књижење или уписивање својине над пољопривредним земљиштем на Републику Српску забрањује и проглашава неуставним, те којом се поменуто земљиште Српске проглашава државном имовином.