latinica  ћирилица
17/02/2020 |  16:55 ⇒ 17:05 | Аутор: Б92

Голубовићев филм "Отац" отвара 48. ФЕСТ (ВИДЕО)

Уочи свјетске премијере на 70. Међународном филмском фестивалу у Берлину, од 20. фебруара до 1. марта, филмска кућа Баш Челик објавила је први трејлер филма "Отац" редитеља Срдана Голубовића.
Филм "Отац" (фото:б92-промо) -
Филм "Отац" (фото:б92-промо)

Филм са Гораном Богданом у главној улози биће приказан у оквиру такмичарског програма Панорама, а одмах након Берлинала "Отац" отвара овогодишњи 48. ФЕСТ. Од 5. марта филм ће се наћи у редовној биоскопској дистрибуцији.

Запуштена и растројена жена долази пред фабрику са двоје мале дјеце и пријети да ће да се запали ако њеном мужу не исплате заостале плате и отпремнину. Нико не реагује, она се уз вриску и плач своје дјеце, запали. Никола (42) ради као надничар, прије двије године је добио отказ у фабрици, која је отишла у стечај. Када му јаве шта се десило, Никола дотрчи до фабрике и сазнаје да је жена одвезена у болницу, а да је дјецу преузео Центар за социјални рад. Из протеста, очаја и потребе да докаже и себи и другима неправду, Никола одлучује да крене пјешке за Београд у министарство, да тражи правду и право на своју дјецу.

"Отац" је филм о човјеку коме су због сиромаштва одузели дјецу, губитнику, одбаченом и пониженом човјеку који кроз своје путовање, ходајући од свог села на југу Србије до престонице, са краја на крај земље, из протеста, достојанства, жеље да докаже и себи и другима да је жртва неправде, из очаја - постаје херој.

Осим Горан Богдана, играју: Борис Исаковић, Нада Шаргин, Милица Јаневски, Вахид Џанковић, Јово Максић, Никола Ракочевић, Милан Марић и Љубомир Бандовић, док су улоге дјеце повјерене Ајли Шантић и Мухарему Хамзићу, који су први пут на филму, након што су прошли кастинг у коме је учествовало више од 250 малишана.

И претходна остварења редитеља Срдан Голубовић била су запажена и приказана на престижним међународним филмским фестивалима. Његов први играни филм "Апсолутних сто" (2001) који је освојио велики број награда био је приказан у Торонту, Сан Себастијану, Пусану, Ротердаму.

Године 2007. Голубовићев други дугометражни играни филм "Клопка" је имао свјетску премијеру на Берлиналу, а приказан је и на фестивалима у Торонту и Карловим Варима. Филм је освојио 22 међународне награде на преко 50 фестивала на којима је учествовао. "Клопка" је 2008. била у ужем избору за Оскара за најбољи страни филм.

Његов трећи филм "Кругови" приказан је 2013. на Санденсу, гдје је освојио Специјалну награду жирија, као и на фестивалу у Берлину (Форум), гдје је добио награду Екуменског жирија. "Кругови" су учествовали на преко 80 фестивала и освојили 32 међународне награде.