latinica  ћирилица
17/02/2020 |  17:05 | Аутор: СРНА

Нешић: Први закон који се мора усвојити јесте Закон о Уставном Суду БиХ

Вршилац дужности предсједника ДНС-а Ненад Нешић рекао је данас у Бањалуци да се одлуком Уставног суда БиХ о пољопривередном земљишту разграђује Дејтонски мировни споразум и жели радити на унитаризацији БиХ, што је недопустиво.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Сједница Народне скупштине данас је под будним оком свих - пријатеља и непријатеља Републике Српске, и оних који је воле и оних који је не воле, и оних који је желе јаку, снажну и просперитетну, и оних који би да је укину - рекао је Нешић.

Он је нагласио да је ситуација изузетно сложена, али не и нова.

- Никоме од нас није први пут да се суочавамо са оваквим изазовом. Није ово прву удар на Републику Српску. Али, ако не дамо адекватан одговор, неће ово бити посљедњи удар - констатовао је Нешић у обраћању на посебној сједнци Народне скупштине Републике Српске.

Он је нагласио да се данас у парламенту одлучује хоће ли се једно крупно национално питање, питање опстанка и будућности Српске искористити за јефтино политиканство и међусобне обрачуне или ће се заборавити на међусобне размирице, анимозитете.

Нешић је апеловао да данас сви заједно морају стати у одбрану једине отаџбине Републике Српске.

Он је истакао да они који се највише заклињу у БиХ неће да схвате да је она творевина која се састоји од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ и не може бити унитаризована.

Нешић је истакао да је одлуком о пољопривредном земљишту Уставни суд БиХ превршио мјеру, јер ФБиХ може корисити пољопривредно земљите, као и Брчко Дистрикт, а Српска не може - што је недопустиво.

- Оспоравају нам грб и химну "Боже правде". Како то да је Уставни суд рекао да су 25. новембар и 1. март у складу са Уставом а 9. јануар није? Морам цинично рећи, можда је требало да кажемо судијама у Уставном суду БиХ да су и 1. март и 25. новембар црквени празници - Бијеле покладе и Свети Јован Милостиви. Обиљежени су у календару СПЦ црним словом. Да су то знали, вјероватно би их забранили -  рекао је Нешић.

Нешић је позвао посланике на јединство у одбрани Републике Српске и њених интереса и нагласио да се данас јасно мора поручити - први закон који Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ морају да усвоје јесте Закон о Уставном суду БиХ и ниједан прије њега.