latinica  ћирилица
17/02/2020 |  17:11 | Аутор: СРНА

Чавић: Интереси Српске морају бити заштићени

Лидер НДП-а Драган Чавић изјавио је у Народној скупштини Републике Српске да је одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту политичка, а не правна и да интереси Српске морају бити заштићени.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

- Све политичке апелације Бошњака Уставни суд БиХ је прихватио, а оне које смо ми упућивали биле су одбачене. Не може држава бити правна ако су одлуке судова политичке. Немогуће је да Сеада Паравлић, која је била члан СДА, избаци своју идеологију из главе. Није је избацила, него је профилише на други начин - рекао је Чавић на посебној сједници Народне скупштине о информацији у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, која се одржава на приједлог предсједника Републике Српске.

Он каже да не треба заборавити да Бошњаци и дио међународне заједнице Српску сматрају "политичком неправдом".

- Аутономија коју Република Српска има у БиХ мора бити порука да се више не смије попуштати. Питање имовине није симболичко и немогуће је одвојити грађевинско земљиште од пољопривредног и не видјети да ће у перспективи Српска остати без своје имовине, јер је то тенденција. Овим питањем одређујемо судбину оних који долазе послије нас - рекао је Чавић.

Он је нагласио да је потпуно јасно да су све маске о Уставном суду БиХ пале, јер не постоји више могућност да ова чињенци буде превиђена и да се не реагује.

- Уколико се пређе преко овакве одлуке, она ће бити у наредним годинама профилисана другим апелацијама, а владавине права неће бити, него политике. Ово је прилика да политички представници Српске покажу да владавина права у БиХ не функционише. СДА се жели борити за унитарну државу, а ми ћемо се борити на онај начин када смо пушке замијенили оловкама и вјерујем да ћемо данас бити јединствени - закључио је Чавић.