latinica  ћирилица
17/02/2020 |  17:16 | Аутор: СРНА

Стевандић: Уставни суд - генератор кризе у БиХ

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је Уставни суд БиХ, који је недавно донио спорну одлуку о пољопривредном земљишту Српске, генератор кризе у БиХ, заједно са високим представником.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Он је навео да данас на посебној сједници парламента Српске треба искључити свако политикантство власти и опозиције, те договорити нешто што ће бити темељ државотворних одлука Српске у будућности.

- Дејтон подразумијева сагласност три конститутивна народа и два ентитета и то је најважнији принцип. Али, у Уставном суду БиХ не постоји заштита виталног националног интереса. Тај суд је негација принципа на којима почива БиХ, као и високи представник. Они су генератори кризе и алиби су бошњачком екстремизму који пријети укидањем Српске - појаснио је Стевандић.

Он је поручио јавности да јача мултиполарни свијет, због чега се ствара много боља атмосфера за борбу за интересе Српске.

Стевандић сматра да Срби у БиХ треба да се ослањају и на Србију у борби за своје интересе.

- Како год, морамо бити јединствени шта год се дешавало. Побједа зависи само од нашег стрпљења и јединства. Ако смо јединствени, не треба бити никаквог страха. Треба да оставимо политичке размирице и будемо јединствени зарад напретка и опстанка Српске - рекао је Стевандић на посебној сједници Народне скупштине Српске о информацији у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, сазваној на приједлог предсједника Републике Српске.

Уставни суд БиХ је раније донио одлуку којом се књижење или уписивање својине над пољопривредним земљиштем на Републику Српску забрањује и проглашава неуставним, те којом се ово земљиште проглашава државном имовином.