latinica  ћирилица
17/02/2020 |  17:23 | Аутор: РТС

Бошковић: Чланство у НАТО најбоља одлука власти

Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић сматра да би ситуација у тој земљи била потпуно другачија да није чланица НАТО-а и да је то најбоља одлука актуелне власти.
Црна Гора и НАТО (Фото: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić) -
Црна Гора и НАТО (Фото: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić)

Бошковић је на предавању о безбједности као економском ресурсу студентима Економског факултета у Подгорици, истакао да је неутралност немогућа када је Балкан у питању јер је то показала историја, преноси РТЦГ.

- Да оставимо емоције по страни и историју, најисправнија одлука је донесена 2017. године када смо постали дио Алијансе. Мислим да ће вријеме које долази и које тренутно живимо то и показати. Сигуран сам и да би актуелна ситуација била потпуно другачија да Црна Гора није чланица НАТО. Знате да уколико до било каквог инцидента дође, да можете рачунати и на војску и на средства осталих 28, ускоро 29. чланица Алијансе - рекао је Бошковић.

Навео је да бројке за претходне три године показују да се раст страних директних инвестиција из земаља НАТО увећао за "неколико стотина процената" и додао да је то случај са свим земљама источног блока које су приступиле Алијанси.

Бошковић сматра да је сајбер безбједност тренутно највећи изазов за човјечанство.

- Оно што је Црна Гора претрпјела од 2014. године на овамо је јединствен примјер у свијету. Преживјели смо "више врста специјалних ратова" који су се водили против нас, а сада се понавља исти сценарио из 2016. и 2017. године, са много перфиднијом намјером. Ми смо сада, када су сајбер капацитети у питању, у сарадњи са САД значајно подигли знање и ресурсе на виши ниво" - закључио је он.