latinica  ћирилица
17/02/2020 |  17:24 | Аутор: СРНА

Ђокић: Снага Српске у јединственом одговору

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да републички одговор на посљедњу спорну одлуку Уставног суда БиХ у вези са пољопривредним земљиштем Српске треба бити јединствен, те да је у томе снага Републике.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Он је рекао да и у будућности српски фактор у БиХ треба дјеловати заједно, те у интересу Српске коју је створио.

- Морамо бити јачи и снажнији. Једна странка и народ не смију имати монопол над државом и ту мислим на СДА. Поручујем им да је то заблуда, те да је то непримјерено и сада и у будућности - рекао је Ђокић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о информацији у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, која се одржава на приједлог предсједника Републике Српске.

Он је оцијенио штетним бројне одлуке Уставног суда и високих представника, јер оне нису уважавале равноправност народа у БиХ.

- Упозоравали смо више пута на то, али сада смо морали рећи доста и не може. Уставни суд БиХ преузео је улогу уставотворца и законодавца, што је недопустиво. Он не може бити средство СДА. Ми желимо живјети у БиХ у којој ће Српска и Срби бити прихваћени као трајна, а не привремена категорија. А суд треба да ради по праву и у складу са Дејтонским споразумом - рекао је Ђокић.

Уставни суд БиХ раније је донио одлуку којом се књижење или уписивање својине над пољопривредним земљиштем на Републику Српску забрањује и проглашава неуставним, те којом се поменуто земљиште Српске проглашава државном имовином.