latinica  ћирилица
17/02/2020 |  17:27 | Аутор: СРНА

Приједор: Посебна сједница сазвана да се не наруши углед Скупштине

Група од 17 одборника Скупштине града Приједора саопштила је данас да је посебну сједницу Скупштине, која ће бити одржана сутра, затражила да би се избјегло нарушавање угледа Скупштине.
Скупштина града Приједор - Фото: РТРС
Скупштина града ПриједорФото: РТРС

- Постало је сасвим очигледно да је предсједник Скупштине под директним утицајем градоначелника Приједора и да заједнички у овом моменту покушавају блокирати рад Скупштине, како би спријечили доношење одлука које очигледно нису у интересу градоначелника и његове партије ДНС-а - наводи се у саопштењу ове групе одборника, које је потписало свих 17 одборника.

Они наводе да се у свим нормалним демократским системима воља већине у Скупштини поштује, али да "то правило за ДНС и предсједника Скупштине изгледа вриједи само док су они дио скупштинске већине".

- Ми ћемо и даље, без обзира на њихове покушаје опструкције, да радимо на раскринкавању дволичне политике ДНС-а, указивању на недомаћинско трошење буџета града од стране градоначелника и да радимо у интересу свих грађана Приједора - наводи се у саопштењу.

Реагујући на изјаве предсједника Скупштине града Приједора Ајдина Мешића 14. фебруара да на састанку шефова одборничких клубова Скупштине града Приједора тога дана није постигнут договор о термину одржавања редовне сједнице, ова група одборника тврди да је проблем настао када су са тог састанка изашли предсједник и градоначелник да се консултују "у четири ока".

- То се никада није десило у посљедњих двадесет година. Након повратка у салу, предсједник је категорично одбио и термин 19. фебруара и предложио седмицу између 24. и 28. фебруара, а што није било у складу са Пословником - наводи се у саопштењу.

Додају да су одборници скупштинске већине имали пословничку могућност да одрже сједницу и 20. фебруара без присуства предсједника Скупштине, али да су од те могућнсоти одустали из поштовања према ситуацији у којој се тај дан налази предсједник Скупштине.

- Предсједник је прекршио Пословник и игнорисао вољу натполовичне већине одборника - закључује се у саопштењу.

Саопштење је потписало свих осам одборника СНСД-а, свих пет самосталних одборника, оба одборника ПДП-а, један одборник ДФ-а и један од пет одборника СДС-а.

Осталих 14 одборника чине шест одборника ДНС-а, четири од пет одборника СДС-а, три одборника СДА и један одборник СДП-а БиХ.

Посебна сједница Скупштине града Приједора биће одржана сутра у 10.00 часова.