latinica  ћирилица
17/02/2020 |  18:56 ⇒ 22:12 | Аутор: СРНА

Вишковић: Неће бити књижења земљишта Српске на БиХ (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је у Народној скупштини Српске да неће бити књижења пољопривредног земљишта Српске на БиХ и да грађани Републике Српске могу мирно да спавају.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

- Нећемо то дозволити. Штитимо што нам припада, а то је 49 одсто БиХ, што стоји и у Дејтонском споразуму - рекао је Вишковић поводом спорне одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту Српске.

Он је рекао да је оваква одлука Уставног суда БиХ срамотна за правну струку и контрадикторна.

- Да сам судија Уставног суда и правник било би ме срамота донијети овакву одлуку. Уставни суд у свакој нормалној земљи треба да штити уставни поредак, владавину права и слично, а не да крши устав земље - рекао је Вишковић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о информацији у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, која се одржава на приједлог предсједника Српске.

Он је поновио да нема европског пута БиХ све док постоје стране судије у Уставном суду и ОХР, те навео да је и Комисија за концесије БиХ основана прије неколико година, а није имала имовину.

- Тада смо рекли зашто ће неком нека комисија када нема о чему одлучивати и нема имовине. Дакле, када су формирали Комисију имали су у позадини ова дешавања. Да не помињем да је у јавности раније говорено да нам треба заједнички закон о пољопривреди, те једно министарство пољопривреде на нивоу БиХ - појаснио је Вишковић.

Он је рекао да је Закон о пољопривредном земљишту Републике Српске лани усвојен и да најбоља обрадива земља не би стајала у корову.

- Циљ је био да то буде имовина Српске, да ми то можемо давати под концесије и да сви од тога имамо користи, како људи који је обрађују, тако и Српска - навео је Вишковић.

Уставни суд БиХ је раније донио одлуку којом се књижење или уписивање својине над пољопривредним земљиштем на Републику Српску забрањује и проглашава неуставним, те којом се ово земљиште Српске проглашава државном имовином.