latinica  ћирилица
17/02/2020 |  19:39 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Сарајево ћути док Церић вријеђа друге народе у БиХ

Умјесто да, као "идејни творац" за успостављање терористичке мреже у БиХ, како су га раније окарактерисале и неке од страних служби, за своја дјела кривично одговара, бивши реис Исламске заједнице Мустафа Церић, по ко зна који пут шаље поруке које вријеђају друге народе у БиХ.

Церић честита годишњицу побједе иранске Исламске револуције и велича недавно убијеног иранског генерала Касема Сулејманија, који је припремао терористички напад и на БиХ. На Церићеве најновије испаде опет ћуте званичници Исламске заједнице, истражни органи, бошњачки политичари и сарајевска јавност!

Србомржња бившег реиса Мустафе Церића постала је дијагноза. Још од 90-их година прошлог вијека када је са минбера загребачке џамије окупљао вође исламистичких организација, исламским екстремистима утирао пут ка БиХ, прикупљао петро-доларе за ратовање против Срба и за жигосање Срба! Као вјерски поглавар у ахмедији, фашизам је приписивао српском народу. Осумњичене муслиманске ратне злочинце уздизао у газије! Пријетио "арапским прољећем" на улицама БиХ. Заклињао се у "мајчицу" Турску! Неистомишљенике "чашћавао" фетвама! И "креирао" нови рјечник у којем је Бајрам прерастао у "хижаслав"! Ахмедију је скинуо, мишљење није промијенио. Сада по далеком Ирану, Церић одаје пошту убијеном иранском генералу Касему Сулејманију који је допремао оружје муџахединима у БиХ и припремао терористичке нападе. И честита годишњицу побједе иранске Исламске револуције.

"Улога врховног вође исламске револуције у помагању босанском народу се не може заборавити. Никада нисмо издали ислам у БиХ чистом крвљу мученика. Надам се да ће иранско-босанско дрво пријатељства сваким даном постати све зеленије", цитат је из говора Мустафе Церића.

Све до посљедње "проповиједи" Церићева мрзилачка доктрина биљежи постојаност:"Нисмо исти они који смо у Сарајеву муслимани и они који су православни у Бањалуци, нисмо исти зато што у српском народу постоји српско-православни фашизам".

Церићеве отровне стријеле мету нису тражиле само међу Србима. Пријетиле су и Хрватима. И Уставу БиХ. У богатом опусу у којем је друге и другачије некажњено маргинализовао, неаргументовано вријеђао, потцјењивао... у Сарајеву једнако као и у Техерану, или Новом Пазару, "хижаслав" Церић са или без ахмедије, Босну је својатао прво само муслиманима, а потом са закашњењем "национално" освијешћен - само Бошњацима.

– У ратном периоду користило се заглавље "Исламска република БиХ" у тим протоколима о сарадњи који су са Ираном били успостављани, а непосредно након рата та документација је уништавана. Али, то нама говори о мотивима и о карактеру рата у БиХ. Мислим, да је вријеме да се ствари погледају правим очима - рекао је декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци, Предраг Ћеранић.

Стиче се утисак, кажу безбједносни експерти, да је пензионисани вјерски поглавар, чији је утицај био немјерљив код Изетбеговића старијег, млађем постао трбухозборац.

Експерт за безбједност Џевад Галијашевић наводи да се прибојава да је Церићево путовање у функцији да се Бакир Изетбеговић не истура и не компромитује, да би се са једне стране послала порука у име "Исламске републике БиХ".

- Да те поруке ипак дођу до Ирана да се Иран не наљути, а да са друге стране то уради Церић за кога се зна да је англо-амерички играч - појашњава Галијашевић.

Али, Сарајево још прогледало није! Јер умјесто осуде посљедњег и свих претходних Церићевих иступа, све гласније одзвања његов ехо о БиХ са бошњачком доминацијом и системском исламизацијом.

- Нека кажу искрено да се они залажу за једну велику бошњачку државу у којој неће бити других осим Бошњака и нека кажу искрено да свако онај ко не мисли као они треба да иде или да нестане - истиче професор историје Чедомир Антић.

И како год да се у ровитој БиХ заврши ова епизода бошњачке доминације у покушају, не треба заборавити да Церићева "патологија" није усамљена! На то опомиње и историја још од Бењамина Калаја!