latinica  ћирилица
17/02/2020 |  19:47 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Нова скупштинска већина у Дрвару - подршка за начелницу Душицу Рунић

Нова већина у Скупштини општине Дрвар, коју чине одборници СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и ПДП-а, на ванредној сједници, за предсједника општинског Вијећа изабрала је СНСД-овог Милана Кунића. Након два мјесеца, усвојена је и Одлука о привременом финансирању општине Дрвар, и Нацрт општинског буџета за ову годину.

Нова већина у дрварском парламенту поништила је све досадашње акте овог тијела, који су, како сматрају, донесени противзаконито.

- Они су донијели смјену предсједника Вијећа, комисије за избор и именовање, након тога, као што сви знамо у БиХ, ишли су на опозив начелника што је неспојиво, не само са пословником него и са законима БиХ - рекао је Вања Крнета, шеф Клуба одборника СНСД-а у СО Дрвар.

Гласовима девет одборника, на мјесто потпредсједника Скупштине општине Дрвар изабран је Стијепо Вуканчић из ХДЗ-а БиХ, док је за предсједника дрварске Скупштине, умјесто Јасне Пећанац из Социјалистичке партије именован СНСД-ов Милан Кунић.

- Скупштина ће наставити радити као што је радила и до сада, прије ових смјена, пред нама су неки нови пројекти - каже Кунић.

Јасна Пећанац сматра да су одлуке на данашњој ванредној сједници - незаконите.

- Ја сам прекинула сједницу, и након тога сам очекивала да се то испоштује, међутим, сједница је настављена са подршком одборника Милана Балабана, што је његово легитимно право - истиче Пећанац.

Једногласно је усвојена одлука о привременом финансирању општине од 1. јануара до 31. марта. Усвојен је и нацрт буџета за 2020. годину у износу од 4.923.550 КМ.

- Од данас напокон можемо да се посветимо свакодневним пословима, а то је реализација инфраструктурних пројеката који су најављени у претходном периоду - додала је Рунићева.

Рунићева је додала да је у овом моменту, када имају подршку Српске и Србије, Србима у Федерацији најпотребније јединство.

Ствари у дрварској Скупштини враћене су у оквире пословника и закона, поручио је СНСД-ов Никола Шпирић.

- Моја порука Дрварчанима је да се не свађају, да чувају Дрвар и баве се развојем и обновом, и да искористе благонаклоност и Србије и Републике Српске, прије свега предсједника Вучића и Додика да се тамо људима помогне да остану и да се обезбјеђују нова радна мјеста - наводи Шпирић.

Нажалост, има и оних који су покушали да искористе ванпословничка средства да јуришају на власт у Дрвару, иако се на власт долази једино путем избора, истакао је Шпирић.