latinica  ћирилица
17/02/2020 |  19:58 ⇒ 18/02/2020 | 07:49 | Аутор: РТРС

Пред посланицима НСРС приједлог за измјену Закона о Граду Источно Сарајево

Пред посланицима Народне скупштине сутра ће се на редовној сједници наћи приједлози Клуба СНСД-а за измјену Закона о Граду Источно Сарајево и Изборног закон Републике Српске у дијелу који би омогућио, директан избор градоначелника Источног Сарајева. Међутим, постоје мишљења да је потребно промјенити и Изборни закон БиХ да би се на локалним изборима у октобру ове године, први пут директно бирао градоначелник тог града.

Источно Сарајево функционише на основу ратног Закона о Српском Сарајеву. Град се састоји од шест општина.

Одборници за градску скупштину и градоначелник бирају се посредно. У скоро три деценије постојања, сазрело је вријеме за директан избор градоначелника-сматрају у СНСД-у. У СДС-у против јер смо у изборној години.

- Мислим да треба изједначити и позицију избора и градоначелника Источног Срајева, као свих других. Имамо ми много градоначелника у Српској и сви они иду на директан избор, зашто не би ишао и избор градоначелника из Источног Срајева - каже Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Мирко Шаровић, предсједник СДС-а рекао је да та странка и он имају најлошији могући однос према најављеним измјенама јер, како наводи, не треба да се раде у изборној години.

Извјесно је да постоји већина у Скупштини за изгласавање измјена закона.

Подршку би могли дати и опозоциони посланици из ПДП-а јер то од њих тражи актуелни градоначелник Источног Сарајева.

Међутим, Ненад Вуковић није сигуран да ли је то довољно, односно треба ли мијењати и Изборни закон БиХ у ПС БиХ.

- Једно тумачење је да је за директан избор градоначелника Источног Сарајева потребно измјенити Закон о Граду и Изборни закон Републике Српске, што ће се очигледно дешавати на сједници НСРС. С друге стране има неких правника који сматрају да уз те промјене мора се десити измјена Изборног закона БиХ - истакао је Вуковић.

У ЦИК-у немају дилему, за непосредан избор градоначелника потребно је измијенити Изборни закон БиХ и с тим ускладити ентитетски закон и Статут Града.

Најављене измјене Закона о Граду Источно Сарајево важне су због јасног разграничења надлежности Града и општина, мијења се и омјер расподјеле прихода од комуналне накнаде у корист општина.

- Мислим да је вријеме, а да ће овај закон помоћи да градска администрација послије 2020. године подијели своју одговорност са општинама и то је можда најбитније зашто треба бирати градоначелника директно - истакао је Љубиша Ћосић, начелник Источног Новог Сарајева.

У јавности се већ спекулише да су Љубиша Ћосић и Ненад Вуковић потенцијални кандидати уколико буде директан избор градоначелника, остале странке крију своје адуте.

Локални избори су у октобру, ЦИК их расписује пет мјесеци, а остаје да се до почетка маја промијене закони и омогући грађанима Источног Сарајева да први пут директно бирају градоначелника.