latinica  ћирилица
17/02/2020 |  20:24 ⇒ 23:12 | Аутор: СРНА

БиХ нема надлежност у регулисању имовине

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је у Народној скупштини Републике Српске да је спорна одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту Српске важно питање које захтијева озбиљност власти и опозиције јер институције БиХ немају искључиву надлежност у регулисању питања имовине.
Предсједница Српске у НСРС - Фото: РТРС
Предсједница Српске у НСРСФото: РТРС

Цвијановићева је рекла да политичка питања треба рјешавати другом приликом, упитавши опозицију да ли има ишта антидејтонско, штетно и рушилачко у раније предложеним и усаглашеним закључцима од стране политичких лидера у Републици Српској.

- Иако се налазимо у озбиљном проблему којим се морамо позабавити, Скупштина је, по обичају, отишла неким другим током. То није изненађење, али јесте разочарење, с обзиром на то да је тема антидејтонско дјеловање Уставног суда, у којем одлучују стране судије, превише важна - рекла је предсједница Српске.

Она је подсјетила да је ово важно питање узимајући у обзир раније спорне одлуке институција БиХ и ОХР-а које су негативно третирале питања идентитета Републике Српске, попут укидања њених обиљежја.

- А, сада би требало да се узме и имовина. Суштина напада на Српску јесте да се Република доведе до тога да ничему не служи. То морамо заједнички да спријечимо - нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је, прије получасовне скупштинске паузе дате на захтјев СДС-а, рекла да се Република Српска у закључцима позива само на досљедно поштовање Устава.

- Бунимо се јер су нам одузели права и што не желимо да ови проблеми дочекају сљедеће генерације - истакла је Цвијановићева током посланичке расправе на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о информацији у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, која се одржава на приједлог предсједника Републике Српске.