latinica  ћирилица
18/02/2020 |  08:20 ⇒ 08:21 | Аутор: СРНА

Милош Форман - филмски класик

Милош Форман, филмски аутор који спада међу најзначаније кинематографе свих времена, оскаровац и аутор филмских ремек-дјела "Љубав једне плавуше", "Лет изнад кукавичијег гнијезда", "Свлачење", "Амадеус", "Народ против Ларија Флинта" рођен је на данашњи дан 1932. године.
Милош Форман -
Милош Форман

Велики Чех, мајстор атмосфере, изврстан аналитичар менталитета, након неколико домаћих филмова: "Црни Петар", "Гори моја госпођице" и "Љубав једне плавуше" одлази у САД.

Свјетску славу стекао је филмовима "Лет изнад кукавичијег гнијезда", "Амадеус", "Свлачење" и антиратним мјузиклом "Коса".

Милош Форман је опсесивно, из филма у филм, пратио борбу човјека против система.

Био је њежан у сликању изгубљених и разочараних људи усред окрутног свијета и идеологија и жесток у циничним метафорама о систему који меље појединца.

Отац му је био Јевреј, а мајка протестанткиња. Та чињеница обиљежила је живот младог Формана, као и смрт родитеља у њемачком концентрационом логору у Аушвицу.

Форманова остварења захтијевају образованог гледаоца, који познаје литературу и умјетност уопште. Он је био типичан представник ауторског филма, који нуди умјетност умјесто забавног производа.

Заувијек ће бити симбол можда најљешег доба 20. вијека смјештеног између два војна блока у међусобној равнотежи, између "дјеце цвијећа" и каснијих "жена у црном", између музичке револуције и каснијих "обојених револуција".

Умро је 13. априла 2018. године.

"Астероид 11333 Форман" назван је по Милошу Форману, филмском класику.