latinica  ћирилица
18/02/2020 |  09:40 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Ускоро притисак миграната на источној граници

Гранична полиција БиХ има информације да се на подручју Грчке налази око 100.000 миграната који чекају да преко БиХ крену према Хрватској, а и десетак хиљада њих у Србији треба очекивати да ће врло брзо вршити притисак на источну страну границе, изјавио је директор ове полицијске агенције Зоран Галић.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

- То је глобални проблем који ће трајати - рекао је Галић.

Он је напоменуо да БиХ није оптерећена мигрантима са ратног подручја, већ да је ријеч о избјеглицама од којих многе долазе из земаља које су много јаче у економском смислу од БиХ.

- Ми се већ суочавамо са одређеним притиском на граници, и то највише на подручју Зворника. Формирали смо посебан тим за помоћ јединицама на подручју Зворника, али и на подручју Бијељине - рекао је Галић за "Дневни аваз".

Он је истакао да је Гранична полиција дефицитарна у људским ресурсима, али и када је ријеч о законским рјешењима, те да су бројна оптерећења задесила ову полицију која треба да одговори на мигрантску кризу.

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић рекао је јуче да у овом тренутку скоро 100.000 људи чека у Грчкој да преко БиХ крене ка Хрватској.