latinica  ћирилица
18/02/2020 |  10:09 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Тривић: Ограничити цијене ђачких екскурзија

Екскурзија за ученике основне школе у Републици Српској не би требало да кошта више од 70 одсто најниже плате, што је тренутно 360 КМ, док за средњошколце не би смјела да буде скупља од 563 КМ, односно 60 одсто просјечне плате, кажу у Министарству просвјете и културе Републике Српске.
Наталија Тривић на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Наталија Тривић на конференцији за новинареФото: СРНА

Министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић рекла је да је ресорно министарство анализирало ситуацију у школама и утврдило да око 20 одсто ученика не иде на екскурзије због високих цијена.

- Како бисмо омогућили свој дјеци одлазак на екскурзију, припремамо измјене правилника у основном и средњем образовању. Циљ је да родитељи без великих одрицања могу дјеци да приуште екскурзију - рекла је Тривићева за "Еуроблиц".

Она је нагласила да основни пакет екскурзије који се односи на превоз, смјештај и трошкове туристичког водича мора бити усклађен са стандардом у Српској, односно са примањима родитеља.

Очекује се да измјене два правилника буду на снази од наредне школске године.

Тривићева је напоменула да би се факултативни излети убудуће појединачно обрачунавали у зависности од тога за шта се ученици и родитељи одлуче.

Она је додала да је новина и то да ће се школе у природи за ученике основне школе организовати искључиво у петом разреду, да ће то бити једнодневни излет организован у општини у којој се школа налази.

- Сматрамо да излети служе за рекреацију дјеце и свака локална заједница има излетиште гдје их може организовати, па чак да оду и пјешке до дестинације. Кроз измјену наставних планова и програма биће дефинисане и посјете одређеним историјским и културним знаменостима у Републици Српској - рекла је Тривићева.