latinica  ћирилица
18/02/2020 |  10:29 ⇒ 10:49 | Аутор: sputniknews.com

Црна Гора дозволила градњу светиње на Острву цвијећа

Главни државни архитекта Министарства одрживог развоја Драган Вуковиц́ дао је сагласност Митрополији црногорско-приморској на идејно рjешење за изградњу Храма Светог Сергија и Вакха и парохијског дома на локалитету Брда, у близини Острва цв'́а, у Тивту.
Острво   (Фото: CC BY-SA 3.0) -
Острво (Фото: CC BY-SA 3.0)

Даје се сагласност на идејно решење за изградњу Храма Светог Сергија и Вакха на парцели у катастарској општини Ђурашевићи у захвату Државне студије локације (ДСЛ) "Каладрово - Острво цвијећа - Брдишта - наводи се у рјешењу које потписује Вуковић, преносе Вијести.

У катастарској евиденицји Управе за некретнине, Митрополија је на локалитету Брда власник 1.584 квадрата које се воде као шуме 4. класе.

Министарством након оставке министра Павла Радуловића координира премијер Душко Марковића..

Како се појашњава, сагласност се издаје на основу Државних смјерница развоја архитектуре.

- Смјерницама за архитектонско обликовање и материјализацију објеката у оквиру ДСЛ, утврђено је да у обликовном смислу објекат треба да буде репрезентативан, уклопљен у амбијент и то са квалитетним материјалима и савременим архитектонским рјешењима. Ликовно и обликовно рјешење грађевинских структура мора својим изразом да допринесе општој слици и доживљају ексклузивне туристичке зоне, репрезентативношц́у и квалитетом обраде и израде. На основу увида у предметну текстуалну и графичку документацију, главни државни архитекта констатује да су архитектонске карактеристике предложеног идејног рјешења у складу са смерницама ДСЛ - наводи се у рјешењу које је потписано 17. јануара, у јеку протестних литија које организује Митрополија против Закона о слободи вероисповести. Идејним решењем у које су "Вијести" имале увид, предвиђена је градња цркве од око 80 квадрата и парохијског дома од 109 метара квадратних.

- Локација има колски приступ са локалног пута који се налази на северној страни парцеле и који води до градског гробља Брдишта. На паркиралишту поред градског гробља, које се налази у близини предметне локације, на око 50 метара, обезбеђена су 44 паркинг места. На предметној локацији је предвиђено осам паркинг места уз парохијски дом. На основу пројектног задатка, на локацији су планирани црква, парохијски дом, надсртешница са клупама као мјесто за сусрет вјерника и кратки предах и простор за паљење свијећа - пише у одобреном идејном решењу.

Црква је, како се истиче, дизајнирана по узору на камене приморске цркве, са олтарском апсидом на источној страни и улазним прочељем на западној, са звоником "на преслицу" за три звона.